Σχεδόν το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει ένα μήνα ακραία ζέστη

Το 2023 ήταν το πιο ζεστό έτος ever, με πολλές χώρες να ρίχνουν κόκκινο. Και το 2024 δεν πάει πίσω, με ακραίες ζέστες σε χώρες όπως η Ινδία και το Πακιστάν που η θερμοκρασία έφτασε ακόμα και τους 48 βαθμούς Κελσίου.

Οι επιστήμονες φωνάζουν τον κίνδυνο για την κλιματική αλλαγή και ζητούν από κυβερνήσεις και οργανισμούς να πάρουν γρήγορα μέτρα για να προστατευτούμε.

Πρόσφατη έκθεση δείχνει ότι σχεδόν το 80% του πληθυσμού έχει βιώσει έναν επιπλέον μήνα ακραίας ζέστης, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, επηρεάζοντας την υγεία, τη γεωργία και την οικονομία.

Σε έκθεση ακόμα αναφέρεται ότι κατά μέσο όρο υπάρχουν 26 περισσότερες μέρες ακραίας ζέστης τον χρόνο, λόγω της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης της Γης.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν γίνει “σιωπηλός δολοφόνος”, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και επιδεινώνοντας παθήσεις. Πολλές χώρες έχουν πληγεί, με τις επιπτώσεις να είναι ορατές στο περιβάλλον και την οικονομία.

Οι καύσωνες θεωρούνται πιο θανατηφόροι από τις κακοκαιρίες, επηρεάζοντας ειδικά τους πιο ευάλωτους. Δράσεις προστασίας λαμβάνονται σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, με στόχο την ενημέρωση και προστασία των πολιτών από τις ακραίες ζέστες.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ακραία ζέστη είναι μια θανατηφόρα συνέπεια της περιβαλλοντικής κρίσης, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον.

Τιμόκατοικούντες πληρώνουν ακριβά για τις ακραίες ζέστες, μερικές φορές ξεπερνώντας τις 120 ημέρες σε ορισμένες χώρες, δείχνοντας την ανάγκη για δραστική αντιμετώπιση του ζητήματος.

δειτε ακομα

δειτε ακομα