Ε.Ε.: “Λευκός καπνός” για τον Φον ντερ Λάιεν, τον Αντόνιο Κόστα και την Κάγια Κάλας

Οι έξι διαπραγματευτές των τριών μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων, μετά από ευρωπαϊκές εκλογές, έφτασαν σε μια κοινή συμφωνία για τους κορυφαίους ηγέτες των ευρωπαϊκών οργάνων τα επόμενα πέντε χρόνια.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης, συμφώνησαν – βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών – για τις θέσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Καταλήξαν να υποστηρίξουν τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την υποψήφια του ΕΛΚ, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη νυν πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, για επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Τα τρία πολιτικά κόμματα που εκπροσωπήθηκαν, ΕΛΚ, Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι, θα βρεθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη, με αντιπροσώπους όπως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

δειτε ακομα

δειτε ακομα