Αυξήσεις στα Ασφάλιστρα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Τελευταία έχουμε παρατηρήσει αυξήσεις στα ασφάλιστρα που μπορεί να φτάνουν έως και 30%! Κάποιοι ασφαλισμένοι αναρωτιούνται πώς θα αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση. Αυτές οι αυξήσεις αντικατοπτρίζουν προβλήματα στην ασφαλιστική αγορά και επηρεάζουν την ασφάλιση υγείας και γενικά τα έξοδα υγείας.

Ειδικότερα, οι αυξήσεις αυτές αφορούν κυρίως τα παλιά (ισόβια) ασφάλιστρα υγείας, που αυξάνονται γρήγορα. Τα νέα συμβόλαια έχουν μικρότερη κάλυψη σε σχέση με τα παλιά. Παράλληλα, ένας παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές είναι η διαφοροποίηση των τιμών ανάλογα με το αν ο ασθενής έχει ιδιωτική ασφάλιση ή όχι.

Ο Ενιαίος Δείκτης Υγείας, που ισχύει από το 2022, καθορίζει τις τιμές με βάση τις αποζημιώσεις. Ενώ ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες υγείας ανέρχεται μόλις σε 1,3%, οι ασφαλισμένοι αντιμετωπίζουν αυξημένα έξοδα.

Είναι σίγουρο πως η αύξηση των τιμών δεν προκύπτει μόνο από τις ανατιμήσεις, αλλά και από τον υψηλό ΦΠΑ στην υγεία, με κόστος μέχρι 24%. Η μείωση του ΦΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα.

Το τρέχον σύστημα τοποθετεί τους ασφαλιστές και τους παρόχους υπηρεσιών υγείας σε μια ιδιαίτερη «συμφωνία κυρίων», με άγνωστο αν τα οφέλη συμβαδίζουν με τα έξοδα των ασφαλισμένων. Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εταιρείες απευθύνουν έκκληση για μείωση του ΦΠΑ σε επίπεδα 15%!

δειτε ακομα

δειτε ακομα