Η Σχέση του Άγχους με τον Κίνδυνο Πάρκινσον

Σύμφωνα με μια μελέτη του University College London (UCL), ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον είναι διπλάσιος για ανθρώπους άνω των 50 ετών που πρόσφατα αντιμετώπισαν άγχος σε σύγκριση με όσους δεν έχουν αυτό το πρόβλημα.

Η Πάρκινσον είναι η δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική πάθηση στον κόσμο και αναμένεται να επηρεάσει πάνω από 14 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2040. Το άγχος συχνά εμφανίζεται στα πρώιμα στάδια της νόσου.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «British Journal of General Practice», εξετάστηκε αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ ατόμων άνω των 50 που πρόσφατα αντιμετώπισαν άγχος και της εμφάνισης Πάρκινσον.

Οι ερευνητές ανάλυσαν δεδομένα πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Ηνωμένο Βασίλειο για την περίοδο 2008-2018. Εξέτασαν 109.435 ασθενείς με άγχος άνω των 50 ετών και τους συγκρίναν με 878.256 ανθρώπους χωρίς άγχος. Αξιολόγησαν τα συμπτώματα της Πάρκινσον όπως προβλήματα ύπνου, κατάθλιψη και ισορροπία από την περίοδο του άγχους μέχρι ένα έτος πριν τη διάγνωση της Πάρκινσον.

Μετά την εκτίμηση των αποτελεσμάτων για παράγοντες πιθανής επίδρασης, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης Πάρκινσον διπλασιάζεται σε ανθρώπους με άγχος σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον, επιβεβαίωσαν ότι συμπτώματα όπως κατάθλιψη, προβλήματα ύπνου, κόπωση, γνωστική εξασθένηση, τρόμος, ακαμψία και δυσκοιλιότητα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας σε άτομα με άγχος.

Ο συνεπικεφαλής της μελέτης, Χουάν Μπάζο Αβάρεζ από το UCL, εκφράζει την ελπίδα ότι η προσεκτική παρακολούθηση ασθενών που αντιμετωπίζουν άγχος θα μπορούσε να οδηγήσει σε νωρίτερη διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία για το Πάρκινσον.

Μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να εξετάσουν γιατί οι άνω των 50 με άγχος έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για Πάρκινσον και αν η σοβαρότητα του άγχους επηρεάζει την εξέλιξη της ασθένειας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα