«Μετωπική» Γκουτέρες με Ισραήλ: Κατηγορίες για παραπληροφόρηση από το Τελ Αβίβ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έθεσε σήμερα το Ισραήλ υπό κατηγορία για την διάδοση ψευδών πληροφοριών κατά τη διάρκεια των οκτώ μηνών πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Έχω ακούσει πολλές φορές να λένε ότι ποτέ δεν έχω καταδικάσει τη Χαμάς, ποτέ δεν έχω κάνει επιθετικές δηλώσεις εναντίον της, ότι υποστηρίζω την Χαμάς», δήλωσε ο Γκουτέρες σε μια συνέντευξη Τύπου για την αξιοπιστία των πληροφοριών, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα το Ισραήλ.

«Έχω καταδικάσει τη Χαμάς 102 φορές, από τις οποίες 51 ήταν μέσω επίσημων ομιλιών και οι υπόλοιπες σε διάφορα φόρα», πρόσθεσε. «Στο τέλος, η αλήθεια πάντα έρχεται στο φως».

Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, υποστήριξε ότι οι καταδίκες του Γκουτέρες αποτελούν «κενά λόγια σε σύγκριση με τις πράξεις του».

«Η μοναδική προτεραιότητά του είναι να υποστηρίξει τη Χαμάς και να τη βοηθήσει να επιβιώσει από τον πόλεμο. Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας αρνείται να τηρήσει τα πρότυπα του ΟΗΕ και να παρουσιάσει μια στρεβλή εικόνα των γεγονότων», ανέφερε ο Ερντάν, προσθέτοντας ότι «ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι σύμμαχος της τρομοκρατίας και πρέπει να παραιτηθεί άμεσα».

Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και του Ισραήλ ήταν εξαιρετικά δύσκολες και επιδείνωθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τον ΟΗΕ για προκατάληψη εναντίον του και το προσωπικό του ΟΗΕ για συνεργασία με τη Χαμάς και άλλα στελέχη.

Ο ΟΗΕ εξετάζει ορισμένες από αυτές τις κατηγορίες, αλλά έχει επισημάνει ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει λάβει ακόμη αποδεικτικά στοιχεία από το Ισραήλ.

δειτε ακομα

δειτε ακομα