Η λαϊκή δεξιά βρίσκεται στον κύκλο των εξελίξεων

Με τις εντάσεις εντός του κόμματος να έχουν ήδη αρχίσει να αισθάνονται μετά τις ευρωεκλογές, φαίνεται ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί επιτέλους την επόμενη Τετάρτη, θα αποτελέσει ένα βήμα για εκτεταμένη εσωτερική κριτική.

Υπάρχουν πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκφράζουν ανησυχία για την εκλογική πτώση του κόμματος στις 9 Ιουνίου. Αυτή η πτώση θεωρείται αποτέλεσμα της ακρίβειας και των πολιτικών επιλογών της ηγεσίας, που έχουν απογοητεύσει την παραδοσιακή βάση του κόμματος.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι από τους πιο ανοιχτούς κριτές, ζητώντας τη σύγκληση της ΚΕ και εκφράζοντας την επιθυμία για επιστροφή στη “λαϊκή δεξιά”. Έχει παρατηρηθεί ότι η ΝΔ έχει επεκταθεί με την προσέλκυση και χρήση στελεχών από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ο Κακλαμάνης αναφέρθηκε σε αυτήν την κατάσταση χαρακτηρίζοντας την ως “ένα αυτοσχεδιαστικό παράρτημα του ΠΑΣΟΚ εντός της παράταξης”.

Η επιστολή του Μάριου Σαλμά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητά τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής για να συζητηθεί το “δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα”, ενώ ο Γιάννης Λοβέρδος αναφέρεται στους υπουργούς εκτός Βουλής και το θέμα του ανασχηματισμού. Επίσης, το θέμα των πολλών έμπειρων στελεχών στην κέντρο-δεξιά που μπορεί να προταθούν για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως προτείνει ο Νότης Μηταράκης, αποτελούν θέματα που αποκαλύπτουν τη διαφορά στο κλίμα εντός της ΝΔ σε σχέση με πριν ένα έτος, κατά τη διάρκεια των εθνικών εκλογών.

Σύμφωνα με συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη, “το μισό εκλογικό σώμα δεν συμμετέχει πια, γιατί δεν αισθάνεται εκπροσωπημένο! Δεν βρίσκει κόμμα που να το αντικατοπτρίζει. Και περιμένει απ’ έξω. Έχει απορρίψει τον ΣΥΡΙΖΑ, συσπειρώθηκε στη Νέα Δημοκρατία για να μην επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα βλέπει τη ΝΔ να πλησιάζει «ανεπίσημα» σε θέσεις… ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι απομακρύνεται και από τη ΝΔ, χωρίς –ακόμη– να καταφεύγει μαζικά κάπου αλλού. Η ΝΔ συμβαδίζει με πολιτικές «δικαιωματισμού», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδοτικής πολιτικής για την οικονομία, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, και εγκατάλειψης των εθνικών ζητημάτων, όπως ακριβώς έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν αυτές οι πολιτικές έχουν αποτύχει με την εξαφάνιση του Ποταμιού και με την γρήγορη συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ξαφνικά οι νεοδημοκράτες να ακολουθήσουν αυτές;”.

Ακόμη και οι αναφορές που έκαναν τον τελευταίο ανασχηματισμό, σχετικά με το αν το κυβερνών κόμμα έχει “πάγκο”, προκαλούν ανησυχία σε πολλούς εντός της ΚΕ της ΝΔ, ενώ η συνεχής τακτική του κ. Μητσοτάκη να επαναφέρει στο κυβερνητικό συμβούλιο στελέχη που έχουν απομακρυνθεί σε προηγούμενους ανασχηματισμούς μπορεί να στοχεύει στο να ηρεμήσει, κάθε φορά, την αντίδραση όσων αποχωρούν, αλλά παράλληλα ενοχλεί και βουλευτές που βλέπουν σε μερικούς να δίνεται δεύτερη ευκαιρία και σε άλλους ούτε… πρώτη.

Το Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζει την έντονη εσωκομματική ατμόσφαιρα, αλλά υποστηρίζει την πολιτική διεύρυνσης προς το κέντρο που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Υποστηρίζει ότι αυτή η πολιτική έχει ενισχύσει τη Νέα Δημοκρατία και έχει οδηγήσει σε σταθερές κυβερνήσεις που έχουν βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει τον γύρο επισκέψεων στα υπουργεία όπου έχει γίνει αλλαγή στην πολιτική ηγεσία, ξεκινώντας από το Υπουργείο Ανάπτυξης και στη συνέχεια το Υπουργείο Εσωτερικών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα