Μπαχτσελί: Σχεδιάζω να συμπεριλάβω νησιά, Θράκη και Θεσσαλονίκη στην Τουρκία

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αποκάλυψε τα σχέδιά του λέγοντας: “Σκοπεύω να συμπεριλάβω στην Τουρκία νησιά, Δυτική Θράκη και Θεσσαλονίκη”. Αυτή η αποκάλυψη έγινε από ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) την Τρίτη, ο Ντ. Μπαχτσελί ανέφερε ότι ακολουθεί τη γραμμή που είχε θέσει ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Σημείωσε ότι η έμπνευσή του προέρχεται από τη φράση: “Θα πάρω πίσω τη Μοσούλη, το Κιρκούκ, τα νησιά, τη Δυτική Θράκη, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης”. Και παρέθεσε τις λέξεις του Ατατούρκ για τον τουρκισμό. “Ο Τούρκος είναι αστραπή, τυφώνας, ήλιος που φωτίζει τον κόσμο”.

Ο Οίκουμενος Πατριάρχης στο στόχαστρο

Ο Μπαχτσελί συνέχισε υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει Οικουμενικός Πατριάρχης ή πόλη με την ονομασία “Κωνσταντινούπολη”. Απέρριψε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, χαρακτηρίζοντας τους αντιφρονούντες ως εχθρούς.

Εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την πρόσκληση του Ρωμέου Πατριάρχη του Φαναρίου σε διάσκεψη κορυφής, τονίζει την ανεγκυρότητα του οικουμενικού τίτλου. Κατακρίνει την παράλειψη των συμφωνιών της Λωζάνης και την αγνόηση της κυριαρχίας της Τουρκίας κατά τη διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία.

Ο Μπαχτσελί καταλήγει τονίζοντας ότι η Κωνσταντινούπολη αποτελεί κληρονομιά της Τουρκίας και η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

δειτε ακομα

δειτε ακομα