Τράπεζες: Έρχονται μεγάλες αλλαγές – Τι ισχύει για τις μεταφορές χρημάτων εντός και εκτός Ελλάδος

Μέσα στους επόμενους μήνες θα δούμε σημαντικές αλλαγές στις διατραπεζικές συναλλαγές, σύμφωνα με το νέο Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, από το καλοκαίρι του 2025, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να μεταφέρουν χρήματα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα, πληρώνοντας μόνο μια μικρή χρέωση για τη μεταφορά. Αυτό ανακοινώθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 14 Φεβρουαρίου 2024 και αναφέρεται στην αναθεώρηση του συστήματος άμεσων μεταφορών πίστωσης σε ευρώ.

Οι νέες οδηγίες, που τέθηκαν σε ισχύ από τις 5 Μαρτίου 2024, απαιτούν από τους παρόχους πληρωμών στην Ευρωζώνη να συμμορφωθούν. Εντός εννέα μηνών (από τις 5 Δεκεμβρίου 2024), θα πρέπει να δέχονται άμεσες πληρωμές και εντός 18 μηνών (από τις 5 Σεπτεμβρίου 2025), να πραγματοποιούν αποστολές άμεσων πληρωμών.

Τι ισχύει για τις μεταφορές χρημάτων;

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι άμεσες μεταφορές πίστωσης χρημάτων (εμβάσματα) πρέπει:

  1. Να γίνονται υποχρεωτικά από όλους τους παρόχους πληρωμών στην ΕΕ μέχρι το φθινόπωρο του 2025, τόσο για επιχειρήσεις όσο και για τις τράπεζες.
  2. Να έχουν χαμηλό κόστος, παρόμοιο με τη χρέωση του πιο οικονομικού εμβάσματος που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους. Στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει εμβάσματα με χρέωση μικρότερη του 1 ευρώ, αντί για τα 4 ή 5 ευρώ που είναι συνηθισμένα σήμερα. Επιπλέον, τα διασυνοριακά εμβάσματα θα έχουν ίδιο κόστος με τα εσωτερικά εμβάσματα.
  3. Να είναι ασφαλή, με τις τράπεζες να προσθέτουν επιπλέον επαλήθευση μέσω της αντιστοίχισης του IBAN και του ονόματος του δικαιούχου, προκειμένου ο αποστολέας να μπορεί να εντοπίσει πιθανά λάθη εγκαίρως.
  4. Να είναι άνετες, με τη ρύθμιση των ελέγχων από τις τράπεζες να αποτρέπει την απάτη και να διασφαλίζει ομαλή και ασφαλή μεταφορά χρημάτων. Ο χρόνος αντίδρασης μειώνεται από 20 σε 10 δευτερόλεπτα για να εξασφαλίζεται η άνετη μεταφορά πίστωσης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα