Β. Μακεδονία: Παρεξηγήσεις και μικροπολιτικές

Από τις 23 Ιουνίου, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι που πριν ήταν μηχανικός, τώρα είναι πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας μετά την ορκωμοσία του. Αν και δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αλλαγής γι’ αυτόν.

Η επίθεση που έκανε στον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ήταν πολύ προκλητική, χαρακτηρίζοντάς τον «άνθρωπο (!) που είτε δεν κατανοεί είτε δεν γνωρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών». Η δηλώση αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από τη δυτική διπλωματία, ούτε από τις Βρυξέλλες.

Ίσως ο Μίτσκοσκι δεν αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι προσωπικές σχέσεις στη διεθνή πολιτική. Πρέπει να αποφεύγει τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές σύμφωνα με τους κανόνες της διεθνούς διπλωματίας. Ίσως θα έπρεπε να ηρεμήσει λίγο μετά την εκλογική νίκη.

Φαίνεται ότι επηρεάζεται από το βαλκανικό εθνικισμό και αμφισβητεί τις συμφωνίες της χώρας του με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τους Αλβανούς του Τετόβου, προκαλώντας αναταραχή στα Βαλκάνια. Είναι κρίμα για τη χώρα του και την περιοχή.

Ο Μίτσκοσκι εμμένει να αναφέρεται στη χώρα του ως «Μακεδονία» αγνοώντας τη λέξη «Βόρεια». Ήδη απειλεί με αμφισβήτηση των συμφωνιών και δηλώνει ότι θα αγωνιστεί να εξαλείψει το «Βόρεια» από τα επίσημα κείμενα.

Οι σύμμαχοί του ανησυχούν για τον εθνικισμό του ο οποίος απειλεί την ειρήνη στα Βαλκάνια. Αν και άνετα ανέβηκε στην εξουσία λόγω ανικανότητας και διαφθοράς των σοσιαλδημοκρατών του Ζόραν Ζάεφ.

Οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί του δίνουν μια ευκαιρία να αλλάξει πορεία και να ξεκινήσει την ευρωπαϊκή ενταξιακή διαδικασία. Πρέπει όμως να είναι προσεκτικός αφού αντιμετωπίζει και τον Γεραπετρίτη.

Ο Μίτσκοσκι περιμένει με αγωνία να επιλυθούν τα θέματα με την Ε.Ε. και να λάβει τη χρηματοδότηση που αναμένεται. Είναι κάτι που έχει ανάγκη η χώρα του.

δειτε ακομα

δειτε ακομα