Από την Ειρηνευτική Διάσκεψη για την Ουκρανία: Τα Κύρια Σημεία

Το Κίεβο σχεδιάζει συνομιλίες με τη Ρωσία, με όρο την απόσυρση ρωσικών δυνάμεων. Ο πρόεδρος Ζελένσκι επισημαίνει ότι αν η Μόσχα αποσύρει τα στρατεύματά της, η συνομιλία μπορεί να γίνει αύριο, αλλιώς ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί με στρατιωτικά ή διπλωματικά μέσα.

Στη διάσκεψη για την Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα ενισχύει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Παρευρέθηκαν περίπου 80 χώρες και διεθνείς οργανισμοί, συμφωνώντας σε βασικές αρχές για ειρηνευτική λύση.

Τρία από τα σημεία που εστίασαν ήταν η πυρηνική ασφάλεια, η επισιτιστική ασφάλεια, και η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και παιδιών που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία και σε εδάφη που ελέγχει.

Αν και υπήρξαν αμφισβητήσεις, μερικές χώρες απορρίπτουν την τελική διακήρυξη. Η Κίνα απουσίαζε, αλλά ο Ζελένσκι υπογράμμισε τον σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητά της.

Η Επιτροπή της ΕΕ εκφράζει ανησυχία για τη στάση του Πούτιν και την έλλειψη σοβαρότητάς του για την ειρήνη. Η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, αν το Κίεβο αποσύρει στρατεύματα από κρίσιμες περιοχές και εγκαταλείψει σχέδια ενταξης στο ΝΑΤΟ.

Η διαδικασία παρουσιάζει προκλήσεις, με το Κίεβο να αμφιβάλει για τη σοβαρότητα της Ρωσίας. Η ελπίδα για ειρήνη παραμένει υπό αμφισβήτηση στα χέρια των ηγετών των δύο χωρών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα