Πιθανή Συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν στο Καζακστάν

Λοιπόν, φαίνεται ότι υπάρχει πιθανότητα να συναντηθούν ο Ερντογάν και ο Πούτιν στις 3-4 Ιουλίου. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι αυτή η συνάντηση θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Καζακστάν. Ο Ερντογάν “πιθανότατα” θα συναντηθεί με τον Πούτιν “τις επόμενες ημέρες”, όπως δήλωσε ο Χακάν Φιντάν. Αν αυτό συμβεί, θα είναι η πρώτη συνάντηση από τον Σεπτέμβριο του 2023, όπου οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Σότσι της Ρωσίας.

Για την ιστορία, ο Φιντάν είχε τον προηγούμενο Ιούνιο μια επίσκεψη στη Ρωσία, συμμετείχε στη συνάντηση των BRICS και συζήτησε την πιθανή συνάντηση μεταξύ Πούτιν και του ρωσού υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Παρατήρησε ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη του Πούτιν στην Τουρκία από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε αναβληθεί πολλές φορές, με την τελευταία να γίνεται στις 12 Φεβρουαρίου.

Η συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν, αν γίνει, είναι κρίσιμη για τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας. Με τη μεσολάβηση της Άγκυρας να προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, αυτό δεν είναι και τόσο ευχάριστο για τον Ρώσο πρόεδρο μετά τις στενές εμπορικές σχέσεις που έχει αναπτύξει με την Τουρκία. Ένα χαιρετισμός ανάμεσα στους δυο αυτούς ηγέτες θα μπορούσε να δείξει αν η Άγκυρα κλίνει περισσότερο προς το ΝΑΤΟ παρά προς τη Μόσχα. Αρκετά ενδιαφέρουσα προοπτική, θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει.

δειτε ακομα

δειτε ακομα