Κουνούπια: Αύξηση δάγκειου πυρετού και ιού Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη – Τι να προσέχουμε, τα μέτρα

Τα κρούσματα δάγκειου πυρετού και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια αυξάνονται πολύ στην Ευρώπη λόγω της κλιματικής αλλαγής που δημιουργεί πιο κατάλληλες συνθήκες για τη διάδοση χωροκατακτητικών κουνουπιών, προειδοποίησε η υπηρεσία υγείας της ΕΕ.

Το 2023 καταγράφηκαν στην ΕΕ, την Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν και τη Νορβηγία (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών – ΕΖΕΣ) 130 εγχώρια κρούσματα δάγκειου πυρετού, απέναντι σε 71 το 2022.

Σημαντική αύξηση κρουσμάτων δάγκειου πυρετού

Παρατηρήθηκε «σημαντική αύξηση» σε σύγκριση με το διάστημα 2010-2021 όπου συνολικά καταγράφηκαν 73 κρούσματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC). Επίσης, ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων αυξήθηκε δραματικά, φτάνοντας τα 1.572 το 2022 και τα 4.900 το 2023, το υψηλότερο από το 2008 που άρχισαν να καταγράφονται στοιχεία για τον ιό.

«Η Ευρώπη παρατηρεί ήδη ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί περισσότερο ευνοϊκές συνθήκες για τη διάδοση των χωροκατακτητικών κουνουπιών σε περιοχές που μέχρι πρότινος δεν είχαν, και για τη μόλυνση ενός μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων με ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός», σημείωσε η διευθύντρια του ECDC, Άντρεα Έιμον.

Στοιχεία για ιό Δυτικού Νείλου

Όσον αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου το 2023, καταγράφηκαν 713 εγχώρια κρούσματα σε 123 περιοχές εννέα χωρών της ΕΕ, με 67 θανάτους.

Παρατηρήθηκε μείωση σε σύγκριση με τα 1.133 κρούσματα του 2022, αν και ο αριθμός των περιοχών με πληγέντες είναι ο υψηλότερος από το 2018. Το κουνούπι Culex, που μεταδίδει τον ιό του Δυτικού Νείλου, κατάγεται από την Ευρώπη και έχει διαδοθεί σε όλη την ΕΕ και την ΕΖΕΣ, σύμφωνα με το ECDC.

Το κουνούπι τίγρης (aedes albopictus) από την Ασία, που μεταδίδει διάφορα νοσήματα, διαδίδεται βόρεια, ανατολικά και δυτικά, και έχει αυτόνομους πληθυσμούς σε 13 χώρες της ΕΕ/ΕΖΕΣ, σύμφωνα με το ECDC.

Το κουνούπι τίγρης του είδους Aedes aegypti, που μεταφέρει νοσήματα όπως το Ζίκα, ο τσικουνγκούνια και ο κίτρινος πυρετός, πρόσφατα εντοπίστηκε στην Κύπρο και σε άλλες περιοχές της ΕΕ, όπως η Μαδέρα και τα γαλλικά νησιά στην Καραϊβική.

Αναμένεται ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη διάδοση νοσημάτων μεταδιδόμενων από κουνούπια στην Ευρώπη, κάτι που υπογραμμίζει το ECDC.

Συντονισμένα μέτρα όπως εντομοαπωθητικά, εντομοκτόνα και απεντομώσεις είναι αναγκαία για τον περιορισμό της διάδοσης των ασθενειών. Επίσης, είναι σημαντικό να αφαιρούμε στάσιμα νερά από μπαλκόνια και κήπους και να λαμβάνουμε προφυλάξεις.

δειτε ακομα

δειτε ακομα