Το σαφές μήνυμα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για την παραμονή του Μπελέρη στη φυλακή [βίντεο]

Ένα σαφές μήνυμα απευθύνεται στην Αλβανία από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την απόφαση του Εφετείου των Τιράνων σχετικά με τον Φρέντη Μπελέρη, τον εκλεγμένο δήμαρχο της Χειμάρρας και ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος παραμένει στη φυλακή έως τον Οκτώβριο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι: «Σήμερα ο κ. Μπελέρης δεν είναι μόνο εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας. Είναι επίσης εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επομένως, είναι υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να παρίσταται στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ξεκινώντας από την Ολομέλεια του τον ερχόμενο Ιούλιο».

Παραθέτουμε την ανακοίνωση:

«Η Ελλάδα εξέφρασε από την αρχή την ανησυχία της για πολλές πτυχές της υπόθεσης που αφορούν τη δικαστική δίωξη του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Συγκεκριμένα, οι ανησυχίες αφορούσαν την παραβίαση του προϋπολογισμού της αθωότητας, τη φύση των αποδεικτικών στοιχείων, την προσκόμιση προκαταβολικής καταδίκης, την επιβολή υπερβολικής ποινής και τη στέρηση του δικαιώματος ορκωμοσίας, με αποτέλεσμα η Χειμάρρα να διοικείται εδώ και ένα χρόνο από μη δημοκρατικά νόμιμα πρόσωπα. Η σημερινή απόφαση του Εφετείου Τιράνων ενισχύει αυτές τις ανησυχίες όσον αφορά το επίπεδο του κράτους δικαίου και την προστασία των μειονοτήτων στην Αλβανία.

Σήμερα, ο κ. Μπελέρης είναι όχι μόνο εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας, αλλά επίσης εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εξαιτίας αυτού, είναι υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να του παρασχεθεί η δυνατότητα να συμμετέχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ξεκινώντας από την Ολομέλεια του τον προσεχή Ιούλιο».

δειτε ακομα

δειτε ακομα