Η Κυβέρνηση Στρέφει το Βλέμμα προς τα Βαλκάνια και την Τουρκία

Η Αθήνα αναλύει τα νέα της γειτονιάς, εκπέμποντας σαφείς ενδείξεις για την ευρωπαϊκή προοπτική των Χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Η συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και τους θεμελιώδεις κανόνες αποτελεί κρίσιμο στοιχείο. Ειδικά στη Βόρεια Μακεδονία, παρακολουθώντας την παραβατική συμπεριφορά μετά τις εκλογές. Επίσης, οι αναμονές στην Αλβανία επικεντρώνονται στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά τα τεκταινόμενα στην Άγκυρα και διατηρεί ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αποφυγής αυξημένων μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία. Έντονη ανησυχία παρουσιάζει η πιθανή επιδείνωση της κατάστασης. Αναμένεται επίσης η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στο πλαίσιο της Βόρειας Μακεδονίας, η αντίδραση του Γεωργίου Γεραπετρίτη αφορά στην μη χρήση της συνταγματικής ονομασίας “Βόρεια Μακεδονία”, παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επίσης, αναφέρθηκε στην αναπόφευκτη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και τη σημασία της συμμόρφωσης τους.

Καθώς πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής για την 75η επέτειο του ΝΑΤΟ, οι ανησυχίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εμφανείς. Η επιβεβαίωση των δεσμών μεταξύ των χωρών είναι ζωτικής σημασίας για την ισορροπία στην περιοχή.

Από την Αθήνα διατυπώνεται σαφές το μήνυμα πως η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ειδάλλως θα αντιμετωπίσει σοβαρές επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα