Σκληρό μήνυμα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη φυλάκιση του Μπελέρη [vid]

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη θέση του για την απόφαση του Εφετείου στα Τίρανα σχετικά με τον Φρέντη Μπελέρη, τον εκλεγμένο Δήμαρχο της Χειμάρρας και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, να παραμείνει μέσα στη φυλακή μέχρι τον Οκτώβριο.

«Σήμερα ο κ. Μπελέρης δεν είναι απλά Δήμαρχος. Είναι επίσης βουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι, λοιπόν, υποχρέωση των αλβανικών αρχών να εξασφαλίσουν ότι θα μπορεί να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου, ξεκινώντας από τον Ιούλιο», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Υπουργείο πρόσθεσε, μεταξύ άλλων:

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Η Ελλάδα εξέφρασε από την αρχή τις ανησυχίες της για πολλές πτυχές της υπόθεσης που αφορούν τη δίκη του εκλεγμένου Δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Συγκεκριμένα, οι ανησυχίες αφορούσαν την παραβίαση της αρχής της αθωότητας, την φύση των αποδεικτικών στοιχείων, την προκατάληψη στην επιβολή της καταδίκης, την άνιση ποινή και την ανάδειξη από αναρμόδια πρόσωπα που διοικούν το Δήμο χωρίς δημοκρατική νομιμότητα. Η σημερινή απόφαση του Εφετείου Τιράνων ενισχύει αυτές τις ανησυχίες για το κράτος δικαίου και την προστασία των μειονοτήτων στην Αλβανία.

Σήμερα ο κ. Μπελέρης δεν είναι απλώς Δήμαρχος Χειμάρρας. Είναι επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι, συνεπώς, υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν τα αναγκαία μέτρα ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ξεκινώντας από την Ολομέλειά του τον επόμενο Ιούλιο».

δειτε ακομα

δειτε ακομα