Πόσο κρατάνε τα αρώματα;

Στο TikTok, ένα διαφορετικό άρωμα γίνεται viral κάθε εβδομάδα. Το Baccarat Rouge 540 του Maison Francis Kurkdjian έχει συγκεντρώσει πάνω από 286 εκατομμύρια προβολές στο TikTok μέχρι σήμερα. Οι λάτρεις των αρωμάτων παρακολουθούν προσεκτικά τα νέα λανσαρίσματα του οίκου για να εντοπίσουν την επόμενη μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι οι συλλογές αρωμάτων όλων των οίκων παγκοσμίως αυξάνονται, αλλά πόσο καιρό διαρκεί πραγματικά το άρωμα πριν λήξει;

Σύμφωνα με τον αρωματοποιό και ιδρυτή της D.S. & Durga, David Seth Moltz, ένα άρωμα διαρκεί συνήθως 24 μήνες. Ωστόσο, τα αρώματα διαρκούν πολύ περισσότερο όταν αποθηκεύονται σωστά. Ορισμένες από τις κορυφαίες νότες, όπως τα εσπεριδοειδή, μπορεί να σβήσουν ή το αλκοόλ να πάρει αρώματα ακετόνης, αλλά αυτά διαρκούν για 10-20 δευτερόλεπτα αφού ψεκάσετε και δεν επηρεάζουν τόσο πολύ το άρωμα κατά τη γνώμη του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρώματα που λήγουν νωρίτερα από άλλα, ανάλογα με τη σύνθεση και τις συνθήκες αποθήκευσης. Οι λάτρεις των αρωμάτων πρέπει να παρακολουθούν την ημερομηνία λήξης και να αποθηκεύουν τα αρώματά τους σωστά για να απολαμβάνουν την πλήρη διάρκεια ζωής τους.Τα αρώματα ωριμάζουν μέσω μιας διαδικασίας εκχύλισης πριν φτάσουν στο μπουκάλι, χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για να φτάσει το άρωμα στην τέλεια έκφραση και αρώματα. Τα αρώματα εσπεριδοειδών και λευκών λουλουδιών τείνουν να χάνουν πρώτα τη γοητεία τους, επειδή οι πιο πτητικές νότες εξαφανίζονται πιο γρήγορα. Τα gourmand αρώματα είναι επιρρεπή σε μια σημαντική αλλαγή στο χρώμα, η οποία μπορεί να μην αρέσει σε όλους. Τα ξυλώδη και κάποια πράσινα, ελαφρώς γλυκά αρώματα είναι πιθανό να παλαιώσουν καλύτερα και αρώματα όπως το πατσουλί και το σανταλόξυλο θα μυρίζουν καταπληκτικά και μετά από 20 χρόνια.

Για να διατηρήσετε τα αρώματα σας σταθερά για αρκετά χρόνια, πρέπει να τα αποθηκεύετε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, μακριά από το φως και τη θερμότητα. Επίσης, αποφύγετε να αποθηκεύετε τα αρώματα σε μπάνιο ή κουζίνα, όπου η υγρασία και η θερμότητα μπορεί να επηρεάσουν τη σύνθεσή τους. Τέλος, μην ανοίγετε τα μπουκάλια αρώματος πολύ συχνά, καθώς αυτό μπορεί να επιταχύνει τη διάσπαση των αρωματικών συστατικών.Σύμφωνα με τον ειδικό στα αρώματα, Guichard, η σωστή αποθήκευση των αρωμάτων παίζει σημαντικό ρόλο στη διάρκεια ζωής τους. Συγκεκριμένα, δεν πρέπει να τα φυλάσσουμε δίπλα σε παράθυρο, όπου εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες. Αντίθετα, προτείνεται να τα φυλάσσουμε σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος. Κάποιοι ανθρωποι κλειδώνουν ακόμα και τα αρώματά τους στο ψυγείο, ειδικά αν περιέχουν εσπεριδοειδή αρώματα.

δειτε ακομα