Κίνα: Αρνείται να συναντήσει τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ

Το Πεκίνο αρνήθηκε την πρόσκληση από την Ουάσιγκτον για να λάβει μέρος σε συνάντηση, η οποία είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί αυτήν την εβδομάδα στη Σιγκαπούρη ανάμεσα στον αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και τον ομόλογό του της Κίνας Λι Σανγκφού, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεντάγωνο χθες Δευτέρα. Το Πεντάγωνο χαρακτήρισε «ανησυχητική» την συμπεριφορά της Κίνας.

Στην ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, επίσης δήλωσε: «Η ανησυχητική απροθυμία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να διεξαγάγει σημαντικές συνομιλίες στρατού με στρατό δεν θα μειώσει τη δέσμευσή μας να επιδιώξουμε το άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας» με τον κινεζικό στρατό.

Παρόλο που ο Λόιντ Όστιν θα συμμετάσχει στη Σιγκαπούρη αυτή την εβδομάδα σε διάλογο για την άμυνα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, η συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Κίνας δεν θα πραγματοποιηθεί. Στην προηγούμενη τέτοια διάσκεψη, τον Ιούνιο του 2022, ο προκάτοχος του Λι Σανγκφού, ο Γουέι Φάνγκχα, συναντήθηκε με τον Λόιντ Όστιν. Παρόλα αυτά, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί το 2018 στον υπουργό Άμυνας της Κίνας δεν εμποδίζουν τον αμερικανό υπουργό Άμυνας να έχει επίσημες επαφές μαζί του.

Οι εντάσεις μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της κατάστασης στην Ταϊβάν και ενός κινεζικού αεροσκάφους που κατέρριψε ένα αμερικανικό καταδιωκτικό. Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τις συμμαχίες και τις εταιρικές της σχέσεις στην περιοχή της Ασίας για να αντιμετωπίσει τη διεκδικητική συμπεριφορά της Κίνας.

O σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε τον Μάιο με τον Ουάνγκ Γι, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέβλεψε πρόσφατα πως οι εντάσεις στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο θα μειωθούν σύντομα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα