Μετάλλαξη Αρκτούρος: Το νέο σύμπτωμα στα παιδιά – Υγειονομικός συναγερμός ξανά

Η επιστημονική κοινότητα σήμανε υγειονομικό συναγερμό για μία νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον κορονοϊού με την ονομασία «Αρκτούρος». Ειδικότερα, η υποπαραλλαγή XBB.1.16 φαίνεται να προκαλεί ένα νέο σύμπτωμα στα παιδιά σε πολλές χώρες παγκοσμίως, που σπάνια εκδηλώνεται από άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Η παραλλαγή XBB.1.16 είναι ένας ανασυνδυασμός δύο υποπαραλλαγών της BA.2. Έρευνες έχουν δείξει ότι εξαπλώνεται περίπου 1,17 έως 1,27 φορές πιο αποτελεσματικά από τις συγγενικές υποπαραλλαγές XBB.1 και XBB.1.5. Επίσης, είναι σθεναρά ανθεκτική σε αντισώματα από άλλες παραλλαγές του Covid, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι είναι η πιο μεταδοτική παραλλαγή μέχρι σήμερα.

Το νέο σύμπτωμα της μετάλλαξης Όμικρον

Τα νέα συμπτώματα που σχετίζονται με την υποπαραλλαγή Αρκτούρος περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, βήχα και επιπεφυκίτιδα, όπως αναφέρει ο παιδίατρος και πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Ανοσοποίησης της Ινδικής Ακαδημίας Παιδιατρικής Δρ. Vipin Vashishtha. Παρόλα αυτά, η επιπεφυκίτιδα έχει αναφερθεί στο παρελθόν ως σύμπτωμα Covid-19.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Οφθαλμών Truhlsen της Nebraska Medicine ανέφεραν ότι ανιχνεύθηκε ο ιός στο δακρυϊκό φιλμ του ματιού και ότι τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας περιλαμβάνουν δάκρυα ή υγρά μάτια, ερυθρότητα, πρήξιμο, πόνο ή ερεθισμό, κνησμό και εκκρίσεις.

Σύμφωνα με τον βοηθό κοσμήτορα έρευνας και αναπληρωτή καθηγητή στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης, Raj Rajnarayanan, η παραλλαγή Αρκτούρος και οι απόγονοί της έχουν την τάση να ξεπεράσουν άλλες παραλλαγές του ιού και οι νέες μεταλλάξεις εξελίσσονται γρήγορα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα