Κρητική διατροφή και παράδοση στο 1ο Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο του Πανεπιστημίου YALE

Το πανεπιστήμιο YALE ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των κορυφαίων επιστημόνων, συγγραφέων, σεφ και διατροφολόγων του κλάδου καθώς και άλλων σημαντικών επαγγελματιών στον τομέα της διατροφής. Σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης, διοργανώνεται το 1ο Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο που – από τις 3 έως τις 5 Μαΐου – θα αναδείξει τις διατροφικές παραδόσεις της Κρήτης.

Στόχος του συμποσίου είναι η προβολή της κρητικής διατροφής στη διεθνή σκηνή, με την ανάδειξη των πολλαπλών οφελών της για τον σύγχρονο άνθρωπο, ως ακρογωνιαίου λίθου μιας ισορροπημένης και υγιεινής ζωής. Θα διερευνηθεί επίσης ο ρόλος της εντοπιότητας, της παραγωγής κορυφαίων πρώτων υλών, καθώς και η εκπαίδευση στη διατήρηση της διατροφικής παράδοσης και στη βιώσιμη γαστρονομία.

Χάρη στη γεωγραφική της θέση και το εξαιρετικό μικροκλίμα της περιοχής, η Κρήτη είναι ένα παραγωγικό μοντέλο για ποιοτικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, το μέλι και τα βότανα, τα οποία δημιουργούν ένα μοναδικό παράδειγμα διατροφής με υψηλή διατροφική αξία σε όλο τον κόσμο.

Την πρώτη ημέρα του Συμποσίου ο καθηγητής Carlo La Vecchia της Università degli Studi di Milano θα μιλήσει για την επίδραση του κρητικού τρόπου ζωής στη διαμόρφωση της επονομαζόμενης Μεσογειακής διατροφής, ενώ στη συνέχεια θα διεξαχθεί μια συζήτηση με θέμα «Η τροφή ως φάρμακο», που θα συντονίσει ο Τάσος Κυριακίδης, Assistant Professor στην Yale School of Public Health.

δειτε ακομα

δειτε ακομα