Σχέση μεταξύ τηγανιτών πατατών και κατάθλιψης

Οι τηγανιτές πατάτες αποτελούν ένα γευστικό φαγητό που ελκύει πολλούς ανθρώπους, ωστόσο νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να συνδέεται με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και αγχωδή διαταραχή, καθώς και ανεβασμένο βάρος και χοληστερίνη, σύμφωνα με το Healthstat.gr.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στην πόλη Hangzhou της Κίνας, διαπίστωσε ότι ιδίως η συχνή κατανάλωση τηγανιτών πατατών συνδέεται με 7% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και 12% υψηλότερο κίνδυνο αγχωδούς διαταραχής. Η έρευνα μελέτησε ανθρώπους που κατανάλωσαν τηγανιτές πατάτες και άλλα φαγητά για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα συγκριτικά με μια ομάδα ανθρώπων που δεν κατανάλωνε τηγανητά φαγητά. Ειδικότερα, η συσχέτιση είναι πιο έντονη σε νέους άνδρες και νεαρότερους ανθρώπους γενικότερα.

Τα τηγανητά φαγητά είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την υγεία, από την παχυσαρκία και την υψηλή αρτηριακή πίεση μέχρι άλλες αρνητικές επιπτώσεις. Αυτά τα αποτελέσματα «ανοίγουν έναν δρόμο για τη μείωση της κατανάλωσης τηγανιτών τροφίμων με στόχο την προστασία της ψυχικής υγείας», σύμφωνα με το περιεχόμενο της εργασίας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS.

Οι τηγανιτές πατάτες είναι πιο επιβλαβείς από το τηγανητό κρέας

Επιπλέον, επιστήμονες δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι πρώιμα και ακόμη δεν είναι σαφές εάν τα τηγανιτά φαγητά προκαλούν τα προβλήματα ψυχικής υγείας ή εάν άνθρωποι με συμπτώματα κατάθλιψης ή αγχους επέλεξαν να τρώνε τέτοιου είδους φαγητά.

Η έρευνα αξιολόγησε περίπου 140.000 άτομα κατά τη διάρκεια 11 ετών και διαπίστωσε ότι κάποιες περιπτώσεις κατάθλιψης, αγχους και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας είχαν συσχετιστεί με την κατανάλωση τηγανητού φαγητού. Ειδικότερα, οι τηγανητές πατάτες βρέθηκαν να προκαλούν πιο συχνά κατάθλιψη (2%) σε σχέση με το τηγανητό λευκό κρέας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα