Εμβόλια κορονοϊού – ΕΟΦ: 63 θάνατοι στην Ελλάδα από παρενέργειες και 1.633 προβλήματα υγείας

 

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΦ σχετικά με τα εμβόλια για τον κορονοϊό στην Ελλάδα, υπάρχουν περισσότερες παρενέργειες σε σχέση με το εμβόλιο της Pfizer, με το οποίο έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στη χώρα μας. Το συνολικό αριθμό των ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν ανέρχεται σε 1.633, εκ των οποίων 1.344 ήταν σοβαρές και σημειώθηκαν 63 θάνατοι, με 49 από αυτούς να αφορούν το εμβόλιο της Pfizer, 6 της Moderna, 3 της AstraZeneca και 5 της Janssen.

Οι παραπάνω αναφέρονται στην επειγόντως προσφερόμενη κίτρινη κάρτα, με το συνολικό αριθμό των αναφορών να έχει διαβιβαστεί στην ευρωπαϊκή βάση (EudraVigilance).

Οι περισσότερες αναφορές που αφορούν σε παρενέργειες ανέφεραν δερματολογικά προβλήματα και νευρολογικά προβλήματα, καθώς και προβλήματα σε σχέση με το καρκίνο και το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η ηλικιακή ομάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό για παρενέργειες ήταν άνθρωποι μεταξύ 30 και 49 ετών. Επιπλέον, το συνολικό ποσοστό των γυναικών που είχαν καταγραφεί ήταν 60,2%, ενώ το ποσοστό των ανδρών ήταν 37,48%.

δειτε ακομα

δειτε ακομα