Ποια αυτοάνοσα νοσήματα «ξύπνησε» το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Η έκθεση του ΕΟΦ για τα εμβόλια κατά του covid στην Ελλάδα αναφέρει παρενέργειες που περιλαμβάνουν αυτοάνοσα νοσήματα, συγκεκριμένα διαταραχές του αιμοποιητικού και λεμφικού συστήματος, όπως αναιμία, αιμολυτική αναιμία, αιμόλυση, θρομβοπενία, θρομβοκυττάρωση, λευκοκυττάρωση και θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα.

αυτοανοσο νοσημα, αυτανασα, εμβολιο κορονοιος, εμβολιο covid

Τα περιστατικά με αυτοάνοσα νοσήματα

Οι αναφορές για αυτοάνοσα νοσήματα που καταγράφονται στην έκθεση του ΕΟΦ στις ηλικίες άνω των 18 ετών έχουν ως εξής:

αυτοανοσο νοσημα, εμβολιο κορονοιος

Η έκθεση του ΕΟΦ για τα εμβόλια Covid στην Ελλάδα αναφέρει ότι οι σοβαρές παρενέργειες καταγράφονται κυρίως στο εμβόλιο της Pfizer, που χορηγείται περισσότερο από κάθε άλλο εμβόλιο στη χώρα. Οι παρενέργειες αυτές περιλαμβάνουν αναιμία, αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία, αιμολυτική αναιμία, αιμόλυση, ανεπάρκεια μυελού των οστών, θρομβοπενία, αυτοάνοση θρομβοπενία, θρομβοκυττάρωση, λευκοκυττάρωση, θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα και θρομβοπενική πορφύρα. Ο ΕΟΦ καταχωρεί στην εθνική και ευρωπαϊκή βάση όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες που εκδηλώνονται στην Ελλάδα σύμφωνα με το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης.

εμβολια κορονοιος ελλαδα, παρενεργειες, θανατοι

Στην Ελλάδα, το 2022 δόθηκαν 4.050.772 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, 278.123 δόσεις του Moderna, 118.128 δόσεις του Janssen και 9.094 δόσεις του Novavax. Στην έκθεση του ΕΟΦ αναφέρονται θανατηφόρες αναφορές ανά εμβόλιο στην Ελλάδα.

εμβολια κορονοιος ελλαδα, παρενεργειες, θανατοι, pfizer, astrazeneca
εμβολια covid, θανατοι ελλαδα
  1. 2 από τις αναφορές αυτές αξιολογήθηκαν ότι έχουν πιθανότητα συσχέτισης με τον εμβολιασμό (possible), 1 με το Comirnaty και 1 με το Vaxzevria
  2. 12 από τις αναφορές αυτές αξιολογήθηκαν ότι δεν ήταν πιθανή η συσχέτισή τους με τον εμβολιασμό (unlikely)
  3. 14 από τις αναφορές αυτές δεν ήταν δυνατό να αξιολογηθούν από τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν αποσταλεί (unassessable)
  4. 35 αναφορές δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους), διότι αναμένονται συμπληρωματικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί (π.χ πορίσματα ιατροδικαστικών εκθέσεων και άλλες πληροφορίες)

Οι παρενέργειες για το εμβόλιο της Pfizer

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΦ για το εμβόλιο της Pfizer καταγράφονται:

Σύνολο Κίτρινων Καρτών: 1320
Αναφερόμενες ως Σοβαρές: 1091

παρενέργειες εμβολιο pfizer, ελλαδα

παρενέργειες εμβολιο pfizer, ελλαδα

δειτε ακομα

δειτε ακομα