Ισραήλ: Πράσινο φως για να κρατούνται τα φορολογικά έσοδα για τη Γάζα από τη Νορβηγία

Το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε ένα σχέδιο, κατά το οποίο τα φορολογικά έσοδα που προορίζονται για τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία είναι υπό τον έλεγχο της Χαμάς, θα κρατούνται από τη Νορβηγία αντί να μεταφερθούν στην Παλαιστινιακή Αρχή. Αυτό δήλωσαν αξιωματούχοι σήμερα (21/01). Σύμφωνα με τις ενδιάμεσες ειρηνευτικές συμφωνίες της δεκαετίας του 1990, το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ εισπράττει τους φόρους εκ μέρους των Παλαιστινίων και προχωρά σε μηνιαίες καταβολές στην Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ), η οποία ασκεί περιορισμένη εξουσία στην υπό ισραηλινή κατοχή Δυτική Όχθη.

Ωστόσο, υπάρχουν συνεχείς διαφωνίες σχετικά με τη συμφωνία. Το Ισραήλ, μεταξύ άλλων, ζητά τα έσοδα να μην καταλήγουν στη Χαμάς. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τα φορολογικά έσοδα υποστήριξαν η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, οι οποίες θα διασφαλίσουν την τήρηση του σχεδίου. Τα γραφεία του Νετανιάχου επισήμαναν ότι τα χρήματα, ή οποιοδήποτε ισοδύναμο, δεν θα μεταφερθούν “παρά μόνο με την έγκριση του ισραηλινού υπουργείου Οικονομικών και επίσης όχι μέσω ενός τρίτου μέρους”.

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) δήλωσε σήμερα ότι θέλει να λάβει τα χρήματα ολοκληρωτικά και δεν θα αποδεχθεί οποιουσδήποτε όρους που θα εμποδίσουν το ενδεχόμενο να πληρώσει το προσωπικό της, μεταξύ άλλων στη Γάζα. “Οποιεσδήποτε εκπτώσεις από τα οικονομικά δικαιώματά μας ή όροι που επιβάλλονται από το Ισραήλ και εμποδίζουν την Παλαιστινιακή Αρχή να πληρώσει τους ανθρώπους μας στη Λωρίδα της Γάζας απορρίπτονται από εμάς”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας, Χουσέιν αλ Σέιχ, της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΑΠ.

Ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος επικεφαλής της ακροδεξιάς παράταξης που υποστηρίζει τους εποικισμούς, επιβεβαίωσε ότι η Νορβηγία θα κρατά τα έσοδα σύμφωνα με τη συμφωνία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα