Τα απολιθώματα δίνουν tips για ζώα που θα χαθούν

Για πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, οι οργανισμοί βασίλευαν στη Γη. Νέα είδη εμφανίζονται αλλά και άλλα χάνονται, με τέσσερις πιθανές εξηγήσεις.

Τα απολιθώματα δείχνουν το παρελθόν αλλά και δείνουν μια ιδέα για το μέλλον, δίνοντας σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη των ειδών στη Γη, ειδικά με την επιρροή των κλιματικών αλλαγών.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science, ερευνητές ανάλυσαν 290.000 απολιθώματα θαλάσσιων ασπόνδυλων από 9.000 είδη τα τελευταία 485 εκατομμύρια χρόνια για να καταλάβουν τι κάνει ένα ζώο πιο ευάλωτο. Από τα αποτελέσματα βγαίνει σαφές ότι οι ζωντανοί που ήταν περιορισμένοι στη γεωγραφία είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες εξάφανισης.

Οι ανιχνεύσεις από το παρελθόν μπορούν να δώσουν χρήσιμα δεδομένα για τις σημερινές απειλές, όπως η κλιματική αλλαγή. Οι επιστήμονες εξέτασαν την αφανιστική δράση του παρελθόντος για να καταλάβουν τι αντιμετωπίζουν σήμερα τα ζώα και χρησιμοποίησαν δεδομένα για ένα είδος θαλάσσιων ασπόνδυλων από μια βάση δεδομένων.

Με τη βοήθεια υπολογιστών, αναδημιουργήθηκε το κλίμα και οι κλιματικές αλλαγές που επηρέασαν τα ζώα. Αποδείχτηκε ότι το μέγεθος της γεωγραφικής περιοχής και το μέγεθος των οργανισμών είχαν ουσιαστικό ρόλο στην εξαφάνισή τους, όπως και η φαινόμενη θερμότητα.

Το πιο σημαντικό στοιχείο για πρόβλεψη της εξαφάνισης ήταν η έκταση της περιοχής. Ζώα που ζούσαν σε στενές γεωγραφικές ζώνες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης.

Η έρευνα βάζει την κλιματική αλλαγή στην τελική πορεία.

«Τα είδη που εκτέθηκαν σε τοπικές εντονότερες αλλαγές του κλίματος είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εξαφανιστούν. Οι μικρές αλλαγές έκαναν τη διαφορά. Έρευνα δείχνει επίσης πως τα διάφορα στοιχεία μπορεί να συνδυαστούν για μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

δειτε ακομα

δειτε ακομα