Γαλλία: Οι υποψήφιοι Πρόεδροι μετά τον Μακρόν

Στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2027 στη Γαλλία, αναμένεται να συμμετέχει η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και ο νυν πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δεν θα είναι υποψήφιος λόγω περιορισμών στον αριθμό των θητειών του.

Το κεντρικό ερώτημα είναι ποιος από τους υποψηφίους θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και να εμποδίσει την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία στη Γαλλία, έχοντας υπόψη την προηγούμενη εξουσία του Σιράκ και του Μακρόν.

Ένα όνομα που ακούγεται συχνά μετά την πρόσφατη αναδιάρθρωση της κυβέρνησης είναι ο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος διορίστηκε πρωθυπουργός της χώρας αντικαθιστώντας την Ελίζαμπετ Μπορν. Ο Ατάλ ανήκει στη νεοσύστατη ομάδα πολιτικών τριάνταχρονων που εμφανίστηκε το 2017 και υποστηρίζει τις θέσεις του Μακρόν.

Όπως ο Μακρόν, ο Ατάλ προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας και υιοθετεί την άποψη πως η πολιτική αναμέτρηση δεν είναι πλέον ανάμεσα στα δεξιά και τα αριστερά, αλλά μεταξύ των υποστηρικτών της παγκοσμιοποίησης και αυτών που πιστεύουν ότι η Γαλλία μπορεί να επωφεληθεί από την ανοικτότητά της προς τον κόσμο.

Ο Ατάλ έχει επίσης προωθήσει δύσκολες νομοθετικές ρυθμίσεις ως πρωθυπουργός, όπως σε θέματα συνταξιοδοτικού και μετανάστευσης, και είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να προχωρήσει σε πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές αλλαγές που χρειάζεται η Γαλλία και η Ευρώπη.

Ο Ατάλ θα προσπαθήσει να αναστρέψει τη δυναμική της ακροδεξιάς και να αντιτάξει τις δημοσκοπήσεις εν όψει των προσεχών ευρωεκλογών και των προεδρικών εκλογών του 2027, όπου ενδέχεται να αντιμετωπίσει τη Λεπέν.

δειτε ακομα

δειτε ακομα