Άστροιδής Bennu: Η σημασία της επιστροφής δειγμάτων

Μετά από επτά χρόνια στο διάστημα, η διαστημική κάψουλα OSIRIS-REx εκτέλεσε τη χθεσινή ημέρα επιστροφής στη Γη φέρνοντας ένα πολύτιμο φορτίο – ένα δείγμα του αστεροειδούς Bennu. Η κάψουλα προσγειώθηκε στην έρημο της Γιούτα και μετέφερε περίπου 250 γραμμάρια πετρωμάτων και σκόνης, συλλεγμένα από τον Bennu κατά τη διάρκεια της αποστολής της NASA. Ο Bennu δημιουργήθηκε πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια και πιθανώς να βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ο Bennu θα περάσει κοντά από τη Γη το 2135.

Η επόμενη στάση για τους επιστήμονες είναι να αναλύσουν τα δείγματα του Bennu. Βάσει των εικόνων, πιστεύουν ότι το δείγμα περιέχει ένα μείγμα σκόνης και πετρωμάτων, μερικά από τα οποία είναι τόσο εύθραυστα που δεν θα φτάσουν ποτέ ως μετεωρίτες στη Γη.

Οι προηγούμενες αναλύσεις μετεωριτών που έπεσαν στη Γη έδειξαν ότι περιείχαν τα νουκλεοτίδια που απαιτούνται για τη δημιουργία ζωής. Οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν ήταν σίγουροι αν αυτά τα μόρια προήλθαν από το διάστημα ή από τη γήινη ατμόσφαιρα.

Η επιστροφή δειγμάτων έχει τεράστια σημασία για τους επιστήμονες, καθώς τα δείγματα θα κλειδώνονται για μελλοντική έρευνα. Στο επόμενο βήμα, η Nasa σχεδιάζει να παρουσιάσει τα δείγματα στο κοινό τον Οκτώβριο και να τα στείλει σε εργαστήρια παγκοσμίως για ανάλυση.

Πηγή: Sky News, Live Science, BBC

δειτε ακομα

δειτε ακομα