Ο έξυπνος οδηγός και οι… παραβάτες

Όταν ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ιστορικές πινακίδες χρησιμοποιεί το όχημά του για να μεταφέρει μεγάλα αντικείμενα, συχνά αντιμετωπίζουμε οχήματα που έχουν περάσει πολλές δεκαετίες (συνήθως άνω των 30 ετών) με ιστορικές πινακίδες κυκλοφορίας. Αυτά τα οχήματα κυκλοφορούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, καθώς οι ιδιοκτήτες τους τα διατηρούν ώστε να διατηρούν ανέπαφη την εμφάνισή τους και την κατάστασή τους με τον πέρασμα του χρόνου.

Είναι γεγονός ότι η αγάπη για συγκεκριμένα οχήματα και μοντέλα προκαλεί έντονο ενδιαφέρον, με χιλιάδες οδηγούς να πασχίζουν να τα κρατήσουν σε άριστη κατάσταση. Ενώ η χρήση τους με κανονικές πινακίδες αυξάνει το κόστος, το κράτος παρέχει το δικαίωμα σε κάποιους να τα χρησιμοποιούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, χωρίς την υποχρέωση να πληρώνουν υπερβολικά έξοδα σε τέλη και ασφάλειες.

Δυστυχώς, ορισμένοι παραβαίνουν τον νόμο, προκαλώντας αγανάκτηση σε όσους ακολουθούν τους κανόνες. Ένα πρόσφατο παράδειγμα αυτού είναι μια παλιά Mercedes με ιστορικές πινακίδες που έχει μετατραπεί σε όχημα μεταφοράς μεγάλων αντικειμένων, τα οποία βρίσκονται τοποθετημένα στην οροφή του. Αυτό προκαλεί ενόχληση σε κάθε νομοταγή πολίτη και σε αυτούς που διατηρούν οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος.

240123192928 classic Mercedes attiki odos

Τι ισχύει με τη νομοθεσία

Από το 2022 ισχύει νόμος για τις κρατικές ιστορικές πινακίδες, με την υποχρέωση να αντικατασταθούν με νέες ως το τέλος του 2024. Ο νόμος περιλαμβάνει υποχρέωση ετήσιας επιθεώρησης ΚΤΕΟ και επιτρέπει την κυκλοφορία των οχημάτων όλες τις ημέρες με τις νέες πινακίδες.

Παλαιότερα, η κυκλοφορία των οχημάτων με ιστορικές πινακίδες ισχύει μόνο τις Κυριακές. Αυτό, ωστόσο, δεν τηρείται στην πράξη. Με τις νέες πινακίδες, οι οδηγοί θα μπορούν να κυκλοφορούν κανονικά όλες τις ημέρες, υπό την προϋπόθεση της ετήσιας επιθεώρησης ΚΤΕΟ.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 15.000 κλασικά οχήματα στην Ελλάδα, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά (περίπου 1.500-2.000) κυκλοφορεί στους δρόμους ή συμμετέχει σε εκδηλώσεις.

δειτε ακομα

δειτε ακομα