Ozempic: Προσοχή, σοβαρές οι παρενέργειες για το φάρμακο των διαβητικών και όσων θέλουν να αδυνατίσουν

Επίσης, το Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ενημερώνει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αναφορές από ορισμένες αρμόδιες αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παράνομες διαδικτυακές πωλήσεις παραποιημένων (ψευδεπίγραφων) Ozempic. Συνήθως, πίσω από αυτές τις πωλήσεις κρύβονται εγκληματικές οργανώσεις. Είναι, επομένως, σαφές ότι οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν προμηθεύονται το εν λόγω φάρμακο από νόμιμες ή/και παράνομες πηγές που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία τους.

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι τι συμβαίνει με την επαναπρόσληψη του βάρους μακροπρόθεσμα όταν σταματά η χρήση του φαρμάκου. Αυτός ο παράγοντας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς επιστημονικά αποδεδειγμένο είναι ότι η μακροπρόθεσμη διατήρηση του χαμένου βάρους αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για τον έλεγχο του βάρους και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Συνολικά, η φαρμακευτική προσέγγιση της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας συχνά αποκλίνει και απομακρύνεται από την ουσία της σωστής θεραπείας, η οποία είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής, η υγιής και ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη την αποτυχία και την τελική απόσυρση αντίστοιχων δημοφιλών φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν, όπως το Isomeran (1997), το Letigen (2002), το Accomlia (2008), το Reductil (2010) κ.ά., ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος για τον έλεγχο του βάρους είναι η τροποποίηση του τρόπου ζωής, η υιοθέτηση υγιεινών και ισορροπημένων διατροφικών επιλογών και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Σε κάθε περίπτωση, οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι θα πρέπει να αναζητούν υπεύθυνη διατροφολογική καθοδήγηση, η οποία μπορεί να παρέχεται μόνο από ειδικά καταρτισμένους επιστήμονες διαιτολόγους-διατροφολόγους.

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

δειτε ακομα

δειτε ακομα