Μήτα: Εκδότες στην Ισπανία μεταφέρουν στα δικαστήρια τις online διαφημίσεις

Η ένωση των εκδοτών στην Ισπανία που αντιπροσωπεύει 83 εφημερίδες είναι στο επίκεντρο μιας αγωγής ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ κατά της Meta Platforms, κατηγορώντας την για αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά των online διαφημίσεων.

Η αγωγή υποβλήθηκε στο δικαστήριο της Μαδρίτης από την ένωση που εκπροσωπεί τις μεγάλες ημερήσιες εφημερίδες El País, El Mundo, ABC και La Vanguardia.

Οι εκδότες κατηγορούν την εταιρεία Facebook και το Instagram για παράβαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και για τη συλλογή δεδομένων των χρηστών χωρίς τη συγκατάθεσή τους, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τη λεγόμενη προσωποποιημένη διαφήμιση.

Η Meta έχει έτσι αθέμιτο πλεονέκτημα που απειλεί τη βιωσιμότητα των παραδοσιακών εκδόσεων, υποστηρίζουν οι εκδότες της Ισπανίας.

Τον Ιούλιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Meta εταιρεία δεν μπορεί να επικαλείται τους όρους χρήσης για την προβολή στοχευμένων διαφημίσεων στις πλατφόρμες της.

Για να παρακάμψει την απόφαση, η Meta ξεκίνησε μια συνδρομητική υπηρεσία απαυτών της διαφημίσεων, η οποία δεν έχει ακόμα κριθεί για τη νομιμότητά της.

Η αγωγή στην Ισπανία αποτελεί τη δεύτερη σύγκρουση των εκδοτών της χώρας με τους γίγαντες της τεχνολογίας.

Το 2014, η ισπανική κυβέρνηση απαγόρευσε το Google News, μέτρο που ίσχυσε έως το 2022, όταν ψηφίστηκε νομοθεσία επιτρέποντας στους εκδότες να διαπραγματεύονται απευθείας με την Google.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ένωσης εφημερίδων, «είναι πλέον καιρός να σταματήσουν οι εταιρείες τεχνολογίας να παραβιάζουν τους κανόνες, καθώς έχουν την τάση να πληρώνουν πρόστιμα εκατομμυρίων για να συνεχίσουν την παράβαση αυτών».

δειτε ακομα

δειτε ακομα