Η Meta σχεδιάζει να δημιουργήσει τη δική της γενική τεχνητή νοημοσύνη

Η Meta σχεδιάζει να αναπτύξει μια γενική τεχνητή νοημοσύνη (AGI), η οποία μπορεί να εκτελέσει προηγμένες εργασίες σε επίπεδο νοημοσύνης που ήταν έως τώρα προνοητές μόνο για τον άνθρωπο.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι σκοπεύει να καταστήσει το σύστημα ανοικτού κώδικα, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμο σε προγραμματιστές εκτός της εταιρείας. Επιπλέον, ο Ζούκερμπεργκ ανέφερε ότι η Meta έχει κατασκευάσει μεγάλη υποδομή για τη δημιουργία νέων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, παραγγέλνοντας 350.000 τσιπάκια τεχνητής νοημοσύνης από την εταιρεία Nvidia με κόστος σε μερικά δισ. δολάρια.

Ωστόσο, η πιθανή εμφάνιση της AGI έχει προβληματίσει εμπειρογνώμονες και πολιτικούς παγκοσμίως, οι οποίοι φοβούνται ότι ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να αποδράσει από τον ανθρώπινο έλεγχο και να απειλήσει την ανθρωπότητα. Παρά ταύτα, η Meta έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να καταστήσει την AGI ανοικτού κώδικα ή να την διαθέσει ελεύθερα στους προγραμματιστές και το κοινό, όπως έκανε με το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Llama 2.

Ωστόσο, η προοπτική της AGI ανοικτού κώδικα έχει προκαλέσει ανησυχία. Η Ντέιμ Γουέντι Χολ, καθηγήτρια πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και μέλος του συμβουλευτικού οργάνου του ΟΗΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη, δήλωσε ότι η προοπτική αυτή είναι πραγματικά τρομακτική και ότι είναι ανεύθυνο από μέρους του Ζούκερμπεργκ να το σκέφτεται.

Εν τέλει, η Meta ήταν μια από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, δεσμευόμενη να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να προβαίνουν σε ελέγχους πριν και μετά την κυκλοφορία εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Παρ’ όλα αυτά, η απόφασή της να κυκλοφορήσει μια εμπορική έκδοση του Llama προκάλεσε αντιδράσεις ορισμένων ειδικών, όπως η Χολ, η οποία το ανέφερε ως κίνηση που ουσιαστικά παρέχει τη δυνατότητα κατασκευής πυρηνικής βόμβας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα