Τέλος στους “κλειδωμένους” τραπεζικούς λογαριασμούς για τους συνεπείς οφειλέτες της Εφορίας

Σκοπεύεται να τεθεί τέρμα στην πρακτική του “κλειδώματος” τραπεζικών λογαριασμών των συνεπών οφειλετών προς την Εφορία, με την ενεργοποίηση του μέτρου της σταδιακής αποδέσμευσης κατασχεμένων λογαριασμών έως το φθινόπωρο από το ΥΠΕΘΟ και την ΑΑΔΕ. Το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται μόνο στους συνεπείς οφειλέτες, και παρά το γεγονός ότι είχε ψηφιστεί από το 2019, έχει καθυστερήσει να εφαρμοστεί στην πράξη.

Αρχικά, η λειτουργία του αναθεωρήσιμου όριου του ακατάσχετου λογαριασμού είχε αρχίσει να προγραμματίζεται για το τέλος του 2023. Ωστόσο, υπήρξε αλλαγή στην προγραμματισμένη χρονοδιάγραμμα, με το επικαιροποιημένο σχέδιο της ΑΑΔΕ να προβλέπει την ενεργοποίησή του τον Σεπτέμβριο του 2024. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητούνται βελτιώσεις στο μέτρο, δίνοντας την ευκαιρία στους οφειλέτες να ανακτήσουν σταδιακά τον έλεγχο των τραπεζικών τους λογαριασμών που είχαν “κλειδωθεί” λόγω οφειλών προς την Εφορία. Σύμφωνα με αξιωματούχους, το μέτρο θα βοηθήσει τους συνεπείς οφειλέτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ θα τους παράσχει κίνητρο να συνεχίσουν να εξοφλούν κανονικά τις δόσεις τους προς την εφορία.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη ρύθμιση, το αναθεωρήσιμο όριο των 1.250 ευρώ για τον ακατάσχετο λογαριασμό, αυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που έχουν πληρωθεί από τους οφειλέτες. Το ποσό του τραπεζικού λογαριασμού που δεν υπάγεται σε κατασχέσεις από την εφορία, αυξάνεται όταν ένας οφειλέτης έχει ρυθμίσει τα οφειλόμενά του και έχει πληρώσει δύο δόσεις, έχει καταχωρίσει τον λογαριασμό για τον οποίο θέλει να αποκλειστεί από τις κατασχέσεις και πληρώνει τις δόσεις του εγκαίρως.

Λεπτομερέστερα, για τους οφειλέτες που συμμορφώνονται με ευσέβεια με τις ρυθμίσεις τους, ο αναθεωρήσιμος ακατάσχετος λογαριασμός θα διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Ένας φορολογούμενος πρέπει να καταβάλει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του, προκειμένου να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου στον τρίτο μήνα.
  2. Το άθροισμα των δόσεων των ρυθμίσεων του μήνα, θα αποτελεί τη βάση υπολογισμού για την αναπροσαρμογή του ορίου. Το ποσό αυτό θα πολλαπλασιάζεται με τον πρώτο συντελεστή 3, παρέχοντας το αναθεωρημένο όριο του ακατάσχετου λογαριασμού. Για παράδειγμα, αν μια μηνιαία δόση είναι 500 ευρώ, ένας οφειλέτης μπορεί να αποκτήσει ένα ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ (500X3), αντί του κανονικού ορίου των 1.250 ευρώ.
  3. Αν η δόση ή οι δόσεις που εξυπηρετούνται παράλληλα μέσω πολλαπλών ρυθμίσεων είναι, για παράδειγμα, 50 ευρώ, η πολλαπλασιασμός με τον συντελεστή 3 οδηγεί σε ένα ποσό 150 ευρώ. Δεδομένου ότι το ποσό είναι κάτω από τα 1.250 ευρώ του ακατάσχετου ορίου, το όριο παραμένει αμετάβλητο. Σημειώνεται ότι για να αυξήσει κάποιος το όριο του ακατάσχετου, η μηνιαία δόση πρέπει να υπερβαίνει τα 400 ευρώ.
  4. Με την πάροδο του χρόνου και υπό την προϋπόθεση ότι η ρύθμιση τηρείται, ο συντελεστής θα αυξάνεται. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος με μια πάγια ρύθμιση 24 δόσεων, εξοφλώντας 5 δόσεις των 500 ευρώ, μπορεί να αποκτήσει ένα συντελεστή 3,8, αυξάνοντας το ακατάσχετο όριο στα 1.900 ευρώ (500X3,8).
  5. Η αύξηση του πολλαπλασιαστή που οδηγεί στο ακατάσχετο, θα ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.
  6. Καθώς πλησιάζει η πλήρης εξόφληση, το ακατάσχετο ποσό θα φτάνει το ανώτατο όριο με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5.
  7. Τα ανώτατα όρια του ακατάσχετου, θα καθορίζονται κάθε μήνα και θα ισχύουν για τον επόμενο μήνα.
  8. Αν ένας οφειλέτης χάσει τη ρύθμιση λόγω μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων, θα χάσει το αυξημένο ακατάσχετο και το δικαίωμα να το ζητήσει ξανά.

δειτε ακομα

δειτε ακομα