Ανακοινώνεται η Απομάκρυνση του Χαρτοσήμου – ΕΙσάγεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής

Μετά από σχεδόν έναν αιώνα, φτάνει η ώρα να πούμε αντίο στο χαρτόσημο. Η σήμερα θα αντικατασταθεί από το ψηφιακό τέλος συναλλαγής, το οποίο ορίζεται σε πάνω από 500 συναλλαγές και συμβάσεις. Αυτή η αλλαγή αποτελεί ένα νέο βήμα που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από αύριο, Τετάρτη (3/7). Έτσι, το τέλος χαρτοσήμου μπαίνει οριστικά στην ψηφιακή εποχή με την επιβολή ανώτατου ορίου φορολογικής επιβάρυνσης για ορισμένες κατηγορίες τέλους συναλλαγής.

Η μετασχηματιστική διαδικασία από το χαρτόσημο στο «ψηφιακό τέλος συναλλαγής» ανήκει στο Ταμείο Ανάκαμψης και αποτελεί μια πρωτοποριακή μεταρρύθμιση που αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας της δεκαετίας του ’30.

Με την εφαρμογή της νέας μεταρρύθμισης το «ψηφιακό τέλος συναλλαγής»:

Αντικαθίσταται το παλαιότερο, ξεπερασμένο σύστημα
Επιβάλλεται μόνο σε συμβάσεις και συναλλαγές που καθορίζονται ρητά στον νόμο
Δεν εφαρμόζεται σε συναλλαγές που υπόκεινται σε άλλους φόρους
Ισχύει μόνο σε συναλλαγές όπου τουλάχιστον ένας από τους εμπλεκόμενους είναι φορολογούμενος στην Ελλάδα ή έχει μόνιμη διαμονή στη χώρα
Ρυθμίζει πλήθος θεμάτων που δεν ήταν καθορισμένα σαφώς στο παλαιό σύστημα:
α) ποιος υπόκειται σε φορολογική υποχρέωση

β) ποιος είναι υπεύθυνος για την καταβολή του φόρου

γ) ποιος φέρει τη φορολογική επιβάρυνση

Το τέλος χαρτοσήμου εφαρμόζεται σε πολλές συναλλαγές για τις οποίες δημιουργείται έγγραφο στην Ελλάδα. Επίσης, επιβάλλεται σε συναλλαγές που αποδεικνύονται μέσω των λογαριασμών των επιχειρηματιών, καθώς και σε περιπτώσεις πληρωμής συμβάσεων με γραπτό τρόπο, που δεν έχουν καταχωρηθεί με χαρτόσημο κατά τη σύνταξή τους. Δεν υπάγονται στο χαρτόσημο οι συναλλαγές που επιβάλλεται ΦΠΑ (όπως οι πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών) ή οι συμβάσεις για τις οποίες υφίσταται φόρος μεταβίβασης ακινήτων, γονικός φόρος παροχής, δωρεάς ή κληρονομιάς κ.λπ.

Συνολικά, το τέλος χαρτοσήμου επηρεάζει πολλές συναλλαγές και η μεταρρύθμισή του αποτελεί μέρος των μέτρων για τη μείωση της γραφειοκρατίας από τα χρόνια των μνημονίων. Πλέον, έχει ενσωματωθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το χαρτόσημο επιβάλλεται σε ποικίλες συναλλαγές όπως δάνεια, ενοίκια (εκτός από κατοικία), επιδοτήσεις, οικονομικά ενισχυτικά μέτρα, κληρονομιές, λογαριασμοί επιχειρηματιών, με διαφορετικούς συντελεστές, 2,4% και 3,6% (οι κύριοι συντελεστές είναι 2% και 3%, με προσθετική εισφορά 20% πάνω στο χαρτόσημο για τον ΟΓΑ).

δειτε ακομα

δειτε ακομα