ΝΑΤΟ: Συμφωνία για Οικονομική Βοήθεια 40 Δισ. Ευρώ προς την Ουκρανία

Οι χώρες του ΝΑΤΟ έκλεισαν συμφωνία για χρηματοδότηση στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, με το ποσό να αγγίζει τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ για τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη που μίλησε στο Reuters την Τετάρτη. Αυτή η απόφαση έγινε μία εβδομάδα πριν από τη συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε προηγουμένως ζητήσει από τα κράτη μέλη να διατηρήσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία στα ίδια επίπεδα μετά την πλήρους εισβολής της Ρωσίας το 2022, που ανέρχεται σε περίπου 40 δισ. ευρώ ανά έτος.

Η δέσμευση αυτή αναμένεται να υπογραφεί από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.

Καλά νέα για την Ουκρανία
Αυτή η ανακοίνωση ακολουθεί τη χθεσινή ανακοίνωση του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν, για ένα πακέτο βοήθειας ύψους 2,3 δισ. δολαρίων και περισσότερα για την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Κατά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του, ο Όστιν ανέφερε ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει όπλα όπως αντιαρματικά και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, επιτρέποντας την γρήγορη προμήθεια συστημάτων όπως το NASAMS και το Patriot.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Reuters ότι η Ουκρανία αναμένει «καλά νέα» σχετικά με τα συστήματα αεράμυνας κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα.

Ο αξιωματούχος ανέφερε: «Ελπίζουμε ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε εξελίξεις σχετικά με την αεράμυνα. Ακούμε ότι οι Ουκρανοί επιζητούν επιπλέον Patriots ή παρόμοια συστήματα. Πιστεύω πως θα έχουμε θετικά νέα για αυτούς στον τομέα αυτό, αλλά χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα