Μηδενική Ανοχή στην Αλαζονεία και την Αμετροέπεια

Μια ιστορία που μας χτύπησε στον αέρα: Ο πρώην υπουργός και βουλευτής, Κ. Λευτέρης Αυγενάκης, πέρασε τραγικά χθες, επιδεικνύοντας ανεξήγητα απεξαρτημένη συμπεριφορά κατά έναν εργαζόμενο αεροδρομίου που απλά έκανε τη δουλειά του.

Και ποια ήταν η δουλειά αυτή; Να εφαρμόζει τους κανόνες για την επιβίβαση στην πτήση που ετοιμαζόταν ο κ. Αυγενάκης να πραγματοποιήσει με καθυστέρηση.

Αυτό που ζήτησε ο κ. Αυγενάκης; Απλά να τον απαλλάξουν από τους κανόνες. Αλλά όταν αυτό δεν συνέβη, έχασε τους έλεγχους και ξέφυγε εντελώς.

Αρχικά, παρέβη τους νόμους.

Μετά, προσπάθησε να μειώσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αφού δημοσιεύτηκε το βίντεο της ενόχλησής του, υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη, αν και προσπάθησε να αντισταθεί στην πραγματικότητα του συμβάντος. Αν και δεν υπήρχε πραγματική “βίαιη σύρραξη”, δεν υπήρχε ούτε απλή λεκτική ένταση.

Αν ήταν μια απλή λεκτική κόντρα, διαφωνία ή ακόμη και μια στρατηγική σπρώξιμο-τράτα, ίσως δεν θα είχε τόσο μεγάλη αντίδραση, αν ο εν λόγω επιβάτης δεν ήταν ένας βουλευτής και πρώην υπουργός που απλά απαιτούσε την εξαίρεσή του από τους κανόνες.

Ήταν απαραίτητο για τον πρωθυπουργό να τον αποδείξει;

Όχι.

Και άλλοι πρωθυπουργοί έχουν βρεθεί σε παρόμοιες καταστάσεις, αλλά επέλεξαν να αλλάξουν κατεύθυνση. Περιμένοντας την κοινωνική θύελλα να περάσει, όπως είχε αναφέρει κάποτε ο Παύλος Πολάκης, με τη φράση “η μεγάλη σούρα 4 και η μικρή 3”, θα ήταν πρόσφορο να περιμένει να ηρεμήσουν τα πνεύματα προτού λάβει οποιαδήποτε απόφαση. Κάτι που και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε να ακολουθήσει.

Δεν θα αποχωρούσε με έκτακτη διαγραφή ενός βουλευτή από μια κρίσιμη εκλογική περιφέρεια όπως η Κρήτη, ειδικά με τη μείωση της ψηφιακής υποστήριξης του κόμματος στο νησί.

Είναι καθησυχαστικό και παρηγορητικό ότι ο πρωθυπουργός δείχνει ότι δεν ανεχεται την κυβερνητική αλαζονεία – ένα φαινόμενο που είναι συνηθισμένο σε κάθε κυβέρνηση και εξουσία – και αντιδρά δεόντως.

Ο πρώην υπουργός απομακρύνθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος με τρόπο που ανταποκρίνεται σε προηγούμενες περιπτώσεις απομάκρυνσης πρώην βουλευτών και μεσαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση ανήγγειλε ότι θα συνεχίσει τη μάχη κατά της αλαζονείας, προκειμένου να διατηρήσει την αξιοπρέπεια και την διαφάνεια μέσα στο κόμμα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα