Νέες επιθέσεις πυραύλων από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία κατά των Χούθι

Αυτές οι επιθέσεις ακριβείας στοχεύουν (…) να μειωθεί η ικανότητα των Χούθι να απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο και τις ζωές αθώων ναυτικών», δήλωσε σε ανακοίνωσή του.

Το υεμενίτικο πρακτορείο ειδήσεων SABA, που συνδέεται με τους Χούθι, αναφέρθηκε σε αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς «στην πρωτεύουσα Σανάα» και σε «επαρχίες» της χώρας.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που επίσης στηρίζει τους Χούθι, έγιναν τέσσερα πλήγματα στην αεροπορική βάση Αλ Νταϊλάμι, βόρεια της πρωτεύουσας.

Χθες, οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για πλήγματα με πυραύλους εναντίον του αμερικανικού φορτηγού πλοίου Ocean Jazz, στα ανοικτά του Κόλπου του Άντεν, παρότι το Πεντάγωνο αρνήθηκε την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την «ψευδή».

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι Χούθι έχουν εξαπολύσει πολλές επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων, τα οποία κατά τους Χούθι συνδέονται με το Ισραήλ, εκφράζοντας έτσι αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επιθέσεις τους αποτελούν σοβαρή απειλή για τη θαλάσσια περιοχή που είναι ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο. Οι ΗΠΑ, ενίοτε μαζί με τη Βρετανία, έχουν εξαντλήσει επανειλημμένα επιθέσεις εναντίον των εγκαταστάσεων των Χούθι και έχουν επανακαθιστάνει το κίνημα των ανταρτών, το οποίο κατά τα λεγόμενά τους υποστηρίζεται από το Ιράν, στη μαύρη λίστα των «τρομοκρατικών» οργανώσεων.

Οι Χούθι δήλωσαν επανειλημμένα ότι θα συνεχίσουν να εμποδίζουν τα «ισραηλινά πλοία» να διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα μέχρις ότου λάβει τέλος ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και ότι θα «αντιδράσουν» σε κάθε επίθεση κατά της Υεμένης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα