Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει κοινή στάση σχετικά με τον πόλεμο

Με έντονες δημόσιες αντιπαραθέσεις και ελάχιστες διακριτικές αλληλοκατηγορίες, η σχέση μεταξύ του Emmanuel Macron και του Olaf Scholz έφτασε σε επίπεδα έντασης που έθεσαν σε αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή ενότητα σε μια κρίσιμη στιγμή για την αμυντική στήριξη της Ουκρανίας – ενώ υπάρχει αβεβαιότητα για τη συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, έγινε μια διμερής συνάντηση μεταξύ του Macron και του Scholz στο Βερολίνο, ακολουθούμενη από τριμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Donald Tusk. Το “τρίγωνο της Βαϊμάρης” αναζωπυρώθηκε μετά την εκλογή του Tusk, καθώς η Πολωνία επέστρεψε στην τήρηση των αξιών της ΕΕ και του κράτους δικαίου.

Ο Tusk, που είναι βετεράνος στην ευρωπαϊκή πολιτική, ανέλαβε το ρόλο του “μεσολαβητή” για τη διάσταση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Ωστόσο, οι αντιθέσεις παραμένουν εμφανείς από τον Φεβρουάριο, όταν ο Γάλλος πρόεδρος άρχισε να αναφέρεται στην πιθανή ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Σε διεθνές συνέδριο στο Παρίσι, δήλωσε ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουν τη Ρωσία.

Μετά τη συνάντηση του “τριγώνου της Βαϊμάρης”, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας ανακοίνωσαν ότι θα προμηθευτούν περισσότερα όπλα για την Ουκρανία και θα χρησιμοποιήσουν κεφάλαια από ρωσικές περιουσίες στην Ευρώπη. Ο Scholz δήλωσε ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία θα είναι αποφασιστική.

Ούτε ο Scholz ούτε ο Macron απάντησαν σε ερωτήσεις για πιθανές στρατιωτικές ενέργειες. Ο Macron όμως δήλωσε ότι θα κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα κερδίσει η Ρωσία. Εν τέλει, οι ανησυχίες για τη σχέση Γαλλίας και Γερμανίας παραμένουν.

δειτε ακομα

δειτε ακομα