Εργατική Πρωτομαγιά: Πρώτο πάρτι στην Ελλάδα το 1893

Πριν 131 χρόνια, πρωτογνωρίσαμε την Εργατική Πρωτομαγιά εδώ στην Ελλάδα. Από τότε, έχει συνδεθεί με την ιστορία της χώρας και τους αγώνες της. Ήταν πάντα συνεργατική στην υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και την απόρριψη του ξένου ζυγού.

Ο πρώτος περίφημος πανηγυρισμός έλαβε χώρα στην Αθήνα το 1893 με τον Σταύρο Καλλέργη να είναι στην κορυφή του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου. Οι διαδηλωτές ζητούσαν το 8ωρο εργασίας, να κάνουν την Κυριακή αργία, και να χορηγούνται συντάξεις σε εργατικά θύματα ατυχημάτων.

Ο πρώτος πανηγυρισμός δεν πέρασε ανεπηρέαστος καθώς η δράση του Καλλέργη στη Βουλή προκάλεσε έντονα συμβάντα. Κατηγορήθηκε για διαταραχή της διαδικασίας και φυλακίστηκε για 10 μέρες.

Η Εργατική Πρωτομαγιά ήταν κανόνας κάθε χρόνο μετά από εκείνο το γεγονός. Το 1936 έγινε “ραντεβού” με τον θάνατο στην Θεσσαλονίκη όπου 12 άνθρωποι χάθηκαν κατά τις διαμαρτυρίες των καπνεργατών. Αυτό το περιστατικό έμπνευσε τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο για το έργο του “Ο Επιτάφιος”.

Ορισμένα χρόνια αργότερα, το 1944, στον Ναζιστικό κατακτητή στέλνει το μήνυμά του με βαρβαρότητα. Ο αγώνας αυτός πήρε αντάλλαγμα, αφού εκτελέστηκαν 200 άνθρωποι από τους κατακτητές.

Στα επόμενα χρόνια της ελεύθερης Ελλάδας, η Πρωτομαγιά γιορτάζεται συνήθως με συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους λόγω των περιορισμών. Από το 1967, η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως αργία από το δικτατορικό καθεστώς.

δειτε ακομα

δειτε ακομα