ΕΚΤ: Οι αυξήσεις μισθών απειλούν τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής

Αναφορικά με το χρονικό διάστημα που θα αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι συμφωνίες για τους μισθούς που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες θεωρούνται κομβικές. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, τα αιτήματα για την αύξηση των μισθών που έχουν οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι αποτελούν την κύρια απειλή για τις πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων, προειδοποίησαν οι αναλυτές, καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, διέψευσε τις ελπίδες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων κατά το πρώτο τρίμηνο αυτή την εβδομάδα στο Νταβός.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, η οποία την Πέμπτη θα είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα συνεδριάσει φέτος, έδωσαν δυναμικό παρών αυτή την εβδομάδα στο Νταβός λέγοντας ότι εξακολουθούν να ανησυχούν για την υψηλή αύξηση των μισθών και το ενδεχόμενο αυτή να προκαλέσει νέο ράλι στις τιμές.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Κρτιστίν Λαγκάρντ και η Γκίτα Γκοπινάθ, πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, ήταν μεταξύ εκείνων που «προσγείωσαν» τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων το πρώτο τρίμηνο, επικαλούμενες τις αυξήσεις μισθών.

Ο πρώην οικονομολόγος της ΕΚΤ, Ντιρκ Σουμάχερ εκτιμά ότι τα πρόσφατα σχόλια των επιτοκίων της ΕΚΤ έδειξαν ότι «προετοιμάζονται στην ιδέα μιας μείωσης των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» αλλά «το κύριο εμπόδιο για μια σαφή αλλαγή του τόνου» είναι η αύξηση των μισθών. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου ανέφερε στους FT ότι το επόμενο μέρος του ταξιδιού της μείωσης του πληθωρισμού «θα είναι δύσκολο αλλά είναι ένα ταξίδι που πρέπει να ολοκληρώσουμε» και πρόσθεσε ότι «αν δεν το ολοκληρώσουμε, κινδυνεύουμε να ενσωματωθεί ο πληθωρισμός στις οικονομίες μας».

δειτε ακομα

δειτε ακομα