Αποκάλυψη της Guardian: Παιχνίδι σε διπλό ταμπλό από τον Αμπράμοβιτς – Χρηματοδοτούσε κρυφά τη Φίτεσε.

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς χρηματοδότησε κρυφά την εξαγορά ενός ολλανδικού ποδοσφαιρικού συλλόγου της πρώτης κατηγορίας και τον χρηματοδοτούσε για χρόνια κατά την περίοδο που ήταν επίσης ιδιοκτήτης της Τσέλσι. Αυτό αποκαλύπτουν έγγραφα που διέρρευσαν.
Δύο έρευνες της ολλανδικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας δεν μπόρεσαν να αποκαλύψουν οποιουσδήποτε οικονομικούς δεσμούς μεταξύ του Αμπράμοβιτς και του συλλόγου, της Vitesse Arnhem, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Ρώσος ολιγάρχης δεν είχε καμία διοικητική επιρροή στη Vitesse (Φίτεσε).

Τόσο η Vitesse υπό τους τότε ιδιοκτήτες της, όσο και η Τσέλσι υπό τον Αμπράμοβιτς, αρνήθηκαν επανειλημμένα ότι ο Ρώσος ολιγάρχης εμπλέκεται στη χρηματοδότηση του ολλανδικού συλλόγου.

Οι οικονομικές πληροφορίες ήρθαν στο φως από τα αρχεία Oligarch recordsdata, μια «κρύπτη δεδομένων» που διέρρευσε και προέρχεται από τον πάροχο υπεράκτιων υπηρεσιών MeritServus με έδρα την Κύπρο.
Τα έγγραφα, τα οποία εξετάστηκαν από τον βρετανικό Guardian και το Bureau of Investigative Journalism, φαίνεται να αποκαλύπτουν για πρώτη φορά τουλάχιστον 117 εκατ. ευρώ σε μυστική χρηματοδότηση από τον Αμπράμοβιτς για την εξαγορά της Vitesse, η οποία διέρρευσε μέσω μιας σειράς οντοτήτων που είναι εγγεγραμμένες σε αδιαφανείς υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.

Οι διασυνδέσεις με την Τσέλσι ήταν ύποπτες κατά την εξαγορά του 2010, της οποίας ηγείτο ο Γεωργιανός πρώην ποδοσφαιριστής Μεράμπ Τζορντάνια. Ενώ περιέγραψε τον Αμπράμοβιτς ως φίλο του στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου, ο Τζορντάνια αρνήθηκε ότι ο ολιγάρχης εμπλέκεται.

Η Βασιλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των Κάτω Χωρών (KNVB) ξεκίνησε μια πρώτη έρευνα σχετικά με τη χρηματοδότηση της εξαγοράς, αλλά δεν διαπίστωσε τίποτα που να προσκρούει στους κανόνες της.

Υποψίες για διασυνδέσεις

Οι υποψίες για διασυνδέσεις συνεχίστηκαν και μετά την εξαγορά του Τζορντάνια, καθώς η Τσέλσι χρησιμοποιούσε τη Vitesse -που αγωνίζεται στην ολλανδική Eredivisie– ως ομάδα-συνεργάτη, στην οποία μπορούσαν να παραχωρηθούν δανεικοί παίκτες που δεν ήταν ακόμη έτοιμοι για τις απαιτήσεις της αγγλικής Premier League και να αποκτήσουν αγωνιστική εμπειρία.

Πολλοί παίκτες της Τσέλσι πήγαν στη Vitesse ως δανεικοί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, μεταξύ των οποίων κυρίως ο διεθνής Σέρβος Νεμάνια Μάτιτς και ο νυν αστέρας της Τσέλσι και της Αγγλίας Μέισον Μάουντ, ο οποίος αγωνίστηκε στη Vitesse τη σεζόν 2017-18.

Περαιτέρω ερωτήματα τέθηκαν μετά την αποχώρηση του Τζορντάνια το 2013 και την ανάληψη της διοίκησης από έναν άλλο συνεργάτη του Αμπράμοβιτς, τον Ρώσο επιχειρηματία Αλεξάντερ Τσιγκιρίνσκι. Η Vitesse και ο Τζορντάνια αποκάλυψαν τότε ότι ο Τσιγκιρίνσκι είχε ήδη εμπλακεί οικονομικά στον σύλλογο, από την εξαγορά του 2010.

Τον Απρίλιο του 2014, ο Τζορντάνια εμφανίστηκε να ισχυρίζεται ότι η Τσέλσι εμπλέκεται στο ότι η Vitesse εμποδίστηκε να ενισχύσει την ομάδα της σε μια προσπάθεια να κερδίσει την Eredivisie και να προκριθεί στο Uefa Champions League, επειδή «το Λονδίνο δεν το ήθελε αυτό». Αργότερα απέσυρε τα σχόλιά του και εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν τη δεύτερη έρευνα της KNVB, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τσέλσι έχει λόγο στην πολιτική της Vitesse».
Το 2017, ο Guardian ανέφερε ότι συνεργάτες του Αμπράμοβιτς με έδρα τα γραφεία της Τσέλσι στο Στάμφορντ Μπριτζ είχαν εμπλακεί στην εξαγορά της Vitesse. Τότε, η Τσέλσι αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας μόνο: «Απολαμβάνουμε στενή σχέση συνεργασίας με τη Vitesse Arnhem, όπως κάνουμε και με άλλους συλλόγους».

Οι κανόνες της Uefa, της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, απαιτούν οι σύλλογοι που παίζουν μεταξύ τους να είναι ανεξάρτητοι και να διοικούνται «για να διασφαλίζεται η ακεραιότητα των διοργανώσεων» και ότι «κανένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν μπορεί να έχει τον έλεγχο ή την επιρροή σε περισσότερους από έναν συλλόγους που συμμετέχουν σε διαγωνισμό συλλόγων της Uefa».

Ο όγκος των εγγράφων που διέρρευσε φαίνεται να δείχνει ότι ο Αμπράμοβιτς χρηματοδότησε τις δαπάνες της Vitesse με μια σειρά δανείων ύψους τουλάχιστον 117 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015. Αυτή ήταν μια τεράστια επένδυση για τη Vitesse, της οποίας ο συνολικός κύκλος εργασιών την περίοδο 2014-15 ήταν 14 εκατ. ευρώ.

Ο Αμπράμοβιτς αγόρασε την Τσέλσι το 2003, ρίχνοντας 2 δισ. λίρες στην ομάδα για να χρηματοδοτήσει μεταγραφές αστέρων παγκόσμιας κλάσης. Η ομάδα σημείωσε πρωτοφανή επιτυχία, μεταξύ των οποίων δύο φορές την κατάκτηση του Champions League. Ο Αμπράμοβιτς αναγκάστηκε να πουλήσει την Τσέλσι πέρυσι, αφού υπέστη κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η έρευνα του 2010

Η πρώτη έρευνα της KNVB το 2010 ανέφερε ότι μια εταιρεία, η Marindale Buying and selling, είχε διευκολύνει τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της Vitesse από τον Τζορντάνια. Είπαν ότι θα μπορούσε να γίνει μια σύνδεση με τον Τσιγκιρίνσκι, αλλά ότι δεν είχαν βρει «βεβαιότητα σχετικά με την πιθανή διοικητική επιρροή από τον Αμπράμοβιτς».

Το 2015 η δεύτερη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τσέλσι έχει λόγο στην πολιτική της Vitesse».
Τα Oligarch recordsdata ρίχνουν περαιτέρω φως σε αυτές τις διευθετήσεις. Δεν δείχνουν αν ο Αμπράμοβιτς ή ο σύλλογός του είχαν διευθυντική επιρροή στη Vitesse. Ωστόσο, υποδηλώνουν έντονα ότι παρείχε σημαντική χρηματοδότηση στον σύλλογο.
Οι συμβάσεις δανείων και άλλα έγγραφα επιβεβαιώνουν ότι η Marindale Buying and selling, μια εταιρεία που πρόσφατα καταχωρήθηκε στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και ανήκει στον Τσιγκιρίνσκι, χρηματοδότησε την εξαγορά και τον σύλλογο. Δείχνουν επίσης ότι η ίδια η Marindale είχε λάβει μια σειρά από δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία διοχετεύτηκαν μέσω οντοτήτων σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους.

Τα δάνεια φαίνεται να προέρχονται τελικά από τον Αμπράμοβιτς. Τον Αύγουστο του 2010, μια εταιρεία εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, η Ovington Worldwide, δάνεισε 20 εκατ. ευρώ σε μια εταιρεία εγγεγραμμένη στο Λιχτενστάιν, η οποία, σύμφωνα με τα έγγραφα, συνδεόταν με τον Τσιγκιρίνσκι: Trigonia Anstalt. Η Ovington Worldwide ανήκε σε μια άλλη εταιρεία των BVI, την Electus Investments, η οποία ελεγχόταν από το Sara Belief. Ο Ρομαν Αμπράμοβιτς ήταν ο μοναδικός δικαιούχος του Sara Belief, και ως εκ τούτου ο τελικός δικαιούχος της εταιρείας BVI, Ovington, που δάνεισε τα χρήματα στην Trigonia.

Την ίδια ημέρα που η Ovington δάνεισε τα 20 εκατ. ευρώ στην Trigonia, μια άλλη εταιρεία που συνδέεται με τον Chigirinsky – η Limburg Holdings, εγγεγραμμένη στο Μπελίζ – χορήγησε δάνειο στη Marindale Buying and selling. Δέκα ημέρες αργότερα η Marindale δάνεισε το ίδιο ακριβώς ποσό με την Ovington, 20 εκατ. ευρώ, στην εταιρεία του Τζορντάνια που χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για την αγορά της Vitesse. Το ποσό αυτό υπερκάλυψε τη συμφωνημένη τιμή αγοράς της Vitesse, η οποία ήταν 6 εκατ. ευρώ, και αυξήθηκε σε 8 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών που o Τζορντάνια κατείχε τη Vitesse, χορηγήθηκαν πέντε δάνεια ύψους εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ακολούθησαν το ίδιο μοτίβο. Η εταιρεία του Αμπράμοβιτς, η Ovington, δάνεισε χρήματα στην εταιρεία Trigonia που συνδέεται με τον Τσιγκιρίνσκι- στη συνέχεια η Limburg Holdings δάνεισε στην Marindale Buying and selling, η οποία δάνεισε το ίδιο ακριβώς ποσό στην εταιρεία χαρτοφυλακίου του Τζορντάνια για τη Vitesse, σχεδόν πάντα την ίδια ημέρα.

Σε αυτές τις αρχικές σειρές δανείων, τα έγγραφα δεν δείχνουν ότι η Trigonia μετέφερε τα χρήματα στη Limburg, η οποία στη συνέχεια δάνεισε στη Marindale. Αλλά τα έγγραφα, και οι αντιστοιχίες των ημερομηνιών και των αριθμών, υποδηλώνουν έντονα ότι τα χρήματα έρευσαν από την εταιρεία του Αμπράμοβιτς, την Ovington, μέσω των εταιρειών που συνδέονται με τον Τσιγκιρίνσκι, στη Vitesse.

Δεύτερη έρευνα

Μετά την αποχώρηση του Τζορντάνια το 2013 και την επίσημη ανάληψη της ιδιοκτησίας της Vitesse από τον Τσιγκιρίνσκι, τα έγγραφα δείχνουν ότι το μοτίβο συνεχίστηκε, αλλά με την Trigonia να μην είναι πλέον στην αλυσίδα. Η Ovington, η εταιρεία του Αμπράμοβιτς, δάνεισε εκατομμύρια απευθείας στη Limburg, η οποία με τη σειρά της χορήγησε δάνεια στη Marindale, η οποία δάνεισε τα ίδια ακριβώς ποσά στην εταιρεία χαρτοφυλακίου της Vitesse. Τουλάχιστον ένα ακόμη δάνειο καταγράφηκε ότι χορηγήθηκε με αυτόν τον τρόπο ακόμη και ενώ η KNVB διεξήγαγε τη δεύτερη έρευνα.

Τον Δεκέμβριο του 2015 τα δάνεια επαναδρομολογήθηκαν για τελευταία φορά, όταν μια άλλη εταιρεία του Αμπράμοβιτς, η Wotton Abroad, εγγεγραμμένη στο BVI, ανέλαβε ως δανείστρια. Η Wotton Abroad, όπως προκύπτει από τα έγγραφα, ανήκε σε ένα άλλο καταπίστευμα, την Europa, του οποίου ο Αμπράμοβιτς ήταν ο δικαιούχος. Μέχρι το τέλος του 2015, το σύνολο των δανείων που διατέθηκαν από τις εταιρείες του Αμπράμοβιτς με αυτόν τον τρόπο αντιστοιχούσε στο ποσό που τελικά διατέθηκε στη Marindale Buying and selling, την εταιρεία που χρηματοδότησε τη Vitesse: 166 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 117 εκατ. ευρώ φαίνεται να έχουν ληφθεί.

Ο Τσιγκιρίνσκι παρέμεινε επικΜέχρι τον Μάιο του 2018, ο εφαλής της ολλανδικής ομάδας ποδοσφαίρου Vitesse ήταν ο ιδιοκτήτης της. Ωστόσο, τότε αποφάσισε να πουλήσει τον σύλλογο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα