Αλλαγές στην Πολιτική Προστασία: Το 112 θα ενημερώνει για απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο σχολείων

Ένα νομοσχέδιο που αφορά την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων παρουσιάστηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του υπουργείου, που θα μπορεί να λαμβάνει προληπτικά μέτρα και να συντονίζει τις υπηρεσίες κατά τη διάρκεια κρίσεων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την αναδιάρθρωση των δομών της πολιτικής προστασίας στη χώρα, με ειδικές θέσεις και τον καθορισμό προτύπων για την αντιμετώπιση κινδύνων. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το υπουργείο θα μπορεί να απαγορεύει την κυκλοφορία, να κλείνει σχολεία, να αναστέλλει εκδηλώσεις και να λαμβάνει άλλα κατεπείγοντα μέτρα για την προστασία των πολιτών.

Το νομοσχέδιο επίσης προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για όσους προκαλούν πυρκαγιές από αμέλεια και υποχρέωση για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων να υποβάλουν δήλωση για τον καθαρισμό τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επιπλέον, δήμοι και περιφέρειες θα υπάγονται στο υπουργείο και θα πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Τέλος, η ΕΜΥ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο και άλλοι φορείς θα υπάγονται στο υπουργείο και θα συμμετέχουν σε επιτροπή εκτίμησης κινδύνου που θα ασχολείται με την παρακολούθηση φυσικών φαινομένων και τη λήψη προληπτικών μέτρων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα