Ευχέλαιο Μεγάλη Τετάρτη: Ποιος ο συμβολισμός και η σημασία του

Η Εκκλησία μας θυμίζει το γεγονός της Μεγάλης Τετάρτης, δύο μέρες πριν ο Ιησούς Χριστός οδηγηθεί στον Σταυρό. Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος μας διηγείται τι συνέβη τότε:

Ο Ιησούς ήταν στο σπίτι του Σίμωνα του λεπρού. Μια γυναίκα εμφανίστηκε, κρατώντας μπουκαλάκι με μύρο. Ζήτησε συγχώρεση από τον Υιό του Θεού, επειδή ήταν πόρνη, και άλειψε τα μαλλιά Του με το μύρο. Οι μαθητές ανησυχήσαν για τη σπατάλη, αφού θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους φτωχούς πουλώντας το μύρο.

Ο Ιησούς υποστήριξε την γυναίκα, λέγοντας ότι το μύρο την ετοίμασε για την ταφή. Υπενθύμισε στους μαθητές ότι μπορούν να βοηθούν τους φτωχούς καθ’ όλη την ζωή τους, ενώ Εκείνον θα τον είχαν μαζί τους για λίγο ακόμα. Τη συγχώρεσε και προείδε ότι η πράξη της θα αναφέρεται σε όλον τον κόσμο, ως μνημόσυνο γι’ αυτήν. Στη συνέχεια, ο Ιούδας πήγε στους Αρχιερείς και προσέφερε να τους παραδώσει τον Χριστό, για τριάντα αργύρια.

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε και επίστεψε στον Χριστό. Το πρωί τελείται ο εσπερινός και η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.

Αργότερα, στο απόγευμα, γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης. Κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου του Μεγάλου Ευχελαίου, διαβάζονται επτά Ευαγγέλια και επτά Ευχές. Αυτή η τελετή ευλογείται με το λάδι, το οποίο ο ιερέας χρησιμοποιεί για τις ευλογίες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα