Αύξηση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στην Πάτρα – Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ

Η εντοπιση τριων κρουσμάτων μηνιγγίτιδας σε φοιτητές στην Πάτρα προκαλεί ανησυχία, με τον ΕΟΔΥ να αντιμετωπίζει την κατάσταση, στέλνοντας οδηγίες για την έρευνα των επαφών και την άμεση προληπτική αγωγή.

Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί συνολικά 12 κρούσματα μηνιγγίτιδας σε όλη την χώρα για το 2024. Τα τρία από αυτά ανιχνεύθηκαν σε φοιτητές του πανεπιστημίου στην Πάτρα, κατά την περίοδο από 11 Ιανουαρίου έως σήμερα, θεωρώντας το περιστατικό ως έξαρση.

Ο ΕΟΔΥ υπογραμμίζει τη σημασία της άμεσης ανίχνευσης και θεραπείας της μηνιγγίτιδας

Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, η εμφάνιση τριών ή περισσότερων κρουσμάτων μηνιγγίτιδας της ίδιας ομάδας μιας οργανωμένης ομάδας (όπως σχολείο ή πανεπιστήμιο) εντός 3 μηνών θεωρείται ως έξαρση, με τη σύσταση να επεκταθεί η προληπτική αγωγή σε ευρύτερο φάσμα ατόμων και με προσανατολισμένο εμβολιασμό.

Οι πολίτες, και ιδιαίτερα τα νεαρά άτομα, που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πυρετό και εξάνθημα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια. Οι γιατροί υπούποπτοι για μηνιγγίτιδα πρέπει να παρέχουν άμεση θεραπεία και να ανακατευθύνουν τους ασθενείς σε νοσοκομείο.

Μηνιγγίτιδα – Ορισμός

Η μηνιγγίτιδα είναι η φλεγμονή των μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό (μηνιγγίτιδες). Αυτή η φλεγμονή προκαλεί αλλαγές στο υγρό που περιβάλλει αυτά τα όργανα.

Οι μηνιγγίτιδες οφείλονται σε μικρόβια, με τα βακτήρια και τους ιούς να είναι τα πιο συνηθή αίτια. Η αντιμετώπιση της μηνιγγίτιδας εξαρτάται από τον τύπο του μικροβίου που την προκαλεί.

Συμπτώματα

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν: πυρετό με ρίγος, αλλαγές στο νοητικό επίπεδο, ναυτία, έμετο, φωτοφοβία, πονοκέφαλο, δυσκαμψία στον αυχένα, μεταξύ άλλων.

Επιπλέον συμπτώματα που μπορεί να παρατηρηθούν είναι εκνευρισμός, διόγκωση λεμφαδένων, αλλαγές στο επίπεδο συνείδησης και γρήγορη αναπνοή.

δειτε ακομα

δειτε ακομα