ΠΙΣ: Επιδημία η φυγή των γιατρών από τα νησιωτικά νοσοκομεία

Τα κενά στο ιατρικό προσωπικό των δομών του ΕΣΥ στα νησιά, οι παραιτήσεις γιατρών από νησιωτικά νοσοκομεία και άγονα περιφερειακά ιατρεία, καθώς και η φυγή τους από τις άγονες περιοχές ή η απροθυμία να τις επισκέπτονται, τείνουν να καταντούν επιδημικά σοβαρά το τελευταίο διάστημα.

Τα κενά αυτά δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε από τους ιδιώτες γιατρούς των περιοχών αυτών, ούτε με μετακινήσεις των γιατρών του ΕΣΥ από μονάδες των αστικών κέντρων, οι οποίες είναι ήδη υποστελεχωμένες.

Ως αποτέλεσμα το αίσθημα ανασφάλειας των νησιωτών αυξάνεται και οι συνθήκες εργασίας των γιατρών που απομένουν στα νησιά επιδεινώνονται περαιτέρω.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, αντιλαμβανόμενος έγκαιρα τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα του θέματος, ανανέωσε την πρότασή του για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας άγονων και νησιωτικών περιοχών αμέσως μετά τις τελευταίες αρχαιρεσίες.

Προς τους Υπουργούς Υγείας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος απέστειλε από τις 9 Φεβρουαρίου 2023 μια ολοκληρωμένη και ενημερωμένη πρόταση για τη νομοθέτηση πλαισίου κινήτρων για τους γιατρούς του ΕΣΥ σε άγονες νησιωτικές περιοχές. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει αναλυτικά οικονομικά, φορολογικά, στεγαστικά, μισθολογικά, επιστημονικά και διοικητικά κίνητρα που έχουν στόχο την προσέλκυση και παραμονή των γιατρών σε αυτές τις περιοχές. Επιπλέον, καλύπτει τόσο τους υπηρετούντες όσο και τους νέους γιατρούς.

δειτε ακομα

δειτε ακομα