Μετά το Πάσχα, ο Γολγοθάς της κυβέρνησης είναι ότι οι ποσοστώσεις της υποστήριξης της κυβέρνησης είναι κάτω από το 30% και αυτό συμβαίνει ακόμα και στα “φιλικά” γκάλοπ. Αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος για εκλογές τον Μάιο είναι ανοιχτός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει μαύρα μαντάτα από τις δημοσκοπήσεις, καθώς η αξιολόγηση της κυβέρνησής του έχει πέσει στο 56,7%. Στη δημοσκόπηση του ΑΝΤ1, το 12,1% θεωρεί ότι το δυστύχημα στα Τέμπη οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, ενώ οι νέοι επιθυμούν εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συγνώμη για την πτώση στις δημοσκοπήσεις και άλλαξε γραμμή, από το ανθρώπινο λάθος στο «όλοι φταίμε».

Ο πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με λευκή απεργία υπουργών και κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, όπως ο Αντώνης Σαμαράς. Μετά το Πάσχα, όλα δείχνουν ότι έρχεται ο Γολγοθάς για την κυβέρνηση, καθώς λαμβάνονται μηνύματα για μεγάλη πτώση των ποσοστών της ΝΔ μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και να διορθώσει την αρχική του τοποθέτηση στον τόπο της τραγωδίας. Με νέα συγγνώμη για την τραγωδία των Τεμπών και ανάληψη της ευθύνης για το πολύνεκρο δυστύχημα, άνοιξε τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είχε ως αποκλειστικό θέμα την επόμενη μέρα μετά το την ανείπωτη τραγωδία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίωξε εκ νέου να μιλήσει για διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου.Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητά δημόσια συγγνώμη για την τραγωδία των Τεμπών και αναλαμβάνει την ευθύνη για τα ανθρώπινα σφάλματα που οδήγησαν στο δυστύχημα. Αναφέρει ότι αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, το δυστύχημα θα ήταν αδύνατον να συμβεί. Προσθέτει ότι οι ευθύνες θα κατανεμηθούν από τη δικαιοσύνη, αλλά όλοι φέρουν μέρος της ευθύνης, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων διοικήσεων και των συντεχνιών που εμπόδιζαν την αξιολόγηση του προσωπικού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι η διαφάνεια στην έρευνα και η αποκατάσταση της κατάστασης στους σιδηροδρόμους είναι απαραίτητες. Αναφέρει επίσης ότι αισθάνθηκε προσωπικά οργή και ντροπή ακούγοντας τους επίμαχους διαλόγους και ότι έχει υποχρέωση να μετατρέψει τα συναισθήματά του σε δημιουργική δράση. Προτείνει αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για τις καταστροφές και τις κλοπές και προσλήψεις τακτικού προσωπικού για ασφαλή λειτουργία των τρένων.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την τραγωδία των Τεμπών στις 13 Ιουλίου 2018, όπου συγκρούστηκαν δύο τρένα με αποτέλεσμα τον θάνατο 4 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα κινήσει γη και ουρανό ώστε να επιταχυνθεί η τηλεδιοίκηση. Επιπλέον, στήριξε τους νέους που διαμαρτύρονται και τους γονείς τους, τονίζοντας τη σημασία του να δοθεί τόπος στη θλίψη και τη γιορτή, αλλά να μην επιτραπεί να γίνει σπίθα για εθνικό διχασμό. Το Μαξίμου έμεινε ουσιαστικά με την εκπροσώπηση από τον εκπρόσωπό της Γιάννη Οικονόμου και τους υπουργούς Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και Υγείας Θάνο Πλεύρη. Επιπλέον, η «ομάδα κρούσης» βουλευτών που έχει συγκροτήσει το Μαξίμου, με την υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη και τους Δημήτρη Καιρίδη, Δημήτρη Μαρκόπουλο, τον Χάρη Θεοχάρη και τον Κώστα Καραγκούνη, ελπίζει σε συνδρομή από Κυριάκο Πιερρακάκη και Βασίλη Κικίλια.Οι υπουργοί της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας επιλέγουν να κρατήσουν μια στάση αναμονής ενόψει των εξελίξεων και να μην στραπατσαριστεί η προσωπική τους εικόνα. Ο Νίκος Δένδιας αποφεύγει να ασχοληθεί με την τρέχουσα επικαιρότητα, ο Αντώνης Σαμαράς δίνει τη μάχη του στη Μεσσηνία και η ομάδα των υπουργών προτιμά να ασχολείται με το αντικείμενο του υπουργείου τους. Επιπλέον, αν δεν υπήρχε η τριάδα των προερχόμενων από το ΛΑΟΣ πολιτικών, η ΝΔ δεν θα είχε εκπροσώπους στα κανάλια. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc στον ΑΝΤ1, η ΝΔ βρίσκεται κάτω από το 30%.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπουργοί προτιμούν να απαντούν μόνο σε ερωτήσεις που αφορούν το αντικείμενο του υπουργείου τους και να αποφεύγουν τις ερωτήσεις για τα καυτά θέματα επικαιρότητας. Οι υπουργοί προερχόμενοι από το ΛΑΟΣ προσφέρουν εκπροσώπηση στα κανάλια στη ΝΔ, καθώς οι υπόλοιποι υπουργοί επιλέγουν να κρατήσουν στάση αναμονής. Επιπλέον, οι υπουργοί που προέρχονται από το ΛΑΟΣ και ορισμένοι υφυπουργοί και βουλευτές της λαϊκής δεξιάς και της ακροδεξιάς αντιπροσωπεύουν τη ΝΔ στα κανάλια. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc στον ΑΝΤ1, η ΝΔ βρίσκεται κάτω από το 30%.oskopisi-tis-marc-kato-apo-30-i-nd” goal=”_blank” rel=”noopener”>δημοσκόπηση της Marc μία απόφαση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα social media και αποδοκιμάστηκε και από τον ίδιο τον παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του σταθμού, Νίκο Χατζηνικολάου.

Ακόμα και σε αυτή τη μέτρηση, όμως, η πτώση της Νέας Δημοκρατίας είναι σημαντική καθώς η κυβέρνηση μετά απώλειες με το ποσοστό της να πέφτει κάτω από το 30% και διαμορφώνεται στο 29,6%. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25%, το ΠΑΣΟΚ με 9,7%, το ΚΚΕ με 5,6%, η Ελληνική Λύση με 3,9% και η ΜέΡΑ 25 με 3,5%.

Προθεση Ψηφου, Δημοσκοπηση, Marc, τεμπη

Στη δημοσκόπηση της Marc για τον Ant1 οι αναποφάσιστοι είναι στο 10%.

δημοσκοπηση, αντ1, marc, χατζηνικολαου

Η τραγωδία στα Τέμπη απασχολεί -όπως αναμενόταν- ιδιαίτερα τους πολίτες και η άποψη που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως το δυστύχημα οφείλεται σε τραγικό ανθρώπινο λάθος δεν φαίνεται να έχει απήχηση.

δημοσκοπηση mrb, διαφορα νδ συριζα, νεα δημοσκοπηση

Ειδικότερα, στο που οφείλεται το ατύχημα μόνο το 12,1% μίλησε για ανθρώπινο λάθος/κακιά στιγμή με το 87% να απαντούν πως υπάρχουν άλλες ευθύνες λέει το 87%.

Στο ερώτημα για το ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών αυτή την περίοδο το δυστύχημα στα Τέμπη είναι πρώτο με 86% και ακολουθούν η ακρίβεια/ανατιμήσεις με 69%, οι υποθέσεις διαφθοράς με 23,1%, η εγκληματικότητα με 22,1% και τα εθνικά θέματα με 16,4%.

δημοσκοπηση, αντ1, marc, νδ, μητσοτακης

δημοσκοπηση, αντ1, marc, χατζηνικολαου

Σε σχέση με το πότε θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές το 46,4% λέει αργότερα τον Μάιο ενώ το 45,2% στις 9 Απριλίου.

δημοσκοπηση, αντ1, marc, χατζηνικολαου

Αρνητικά αξιολογούν την κυβέρνηση οι πολίτες

Η συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης έχει ως εξής σύμφωνα με την έρευνα της Marc: Το 42% απαντά ότι την αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά, έναντι 56,7% την κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά.

δημοσκοπηση, αντ1, marc,

Τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες σύμφωνα με τη Marc

Στο ερώτημα τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες, το 28,1% απαντά «αυτοδύναμη ΝΔ». Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το 14,3%. Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ θέλει το 15,8% ενώ κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμεί το 23,2%.

δημοσκοπηση, αντ1, marc

Σε σχέση με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, το 38,9% των ερωτηθέντων κρίνουν θετικά/μάλλον θετικά τον Κυριάκο Μητσοτακή, ενώ αρνητικά το 60,3%. Παράλληλα θετικά/ μάλλον θετικά κρίνει το 28,5% τον Αλέξη Τσίπρα και αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το 70,9.

δημοσκοπηση, αντ1, marc, χατζηνικολαου

δημοσκοπηση, αντ1, marc, χατζηνικολαου

Δείτε το βίντεο με τη δημοσκόπηση της Marc στον ΑΝΤ1:

δειτε ακομα

δειτε ακομα