Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος κατέχει την πρωτιά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2023

Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, μαζί με εκείνους της Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας, κατατάσσεται πρώτος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) το 2023, όπως αναφέρει έκθεση του οίκου αξιολόγησης DBRS. Ωστόσο, προβλέπεται ότι η τάση αυτή μπορεί να γίνει πιο δύσκολη για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα το 2024, λόγω της αδύναμης οικονομικής πορείας στην Ευρώπη και της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η επιδείνωση της γεωπολιτικής ανασύνθεσης μπορεί να επιφέρει υψηλότερα επιτόκια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Επιπλέον, η ποιότητα των ενεργητικών τους αναμένεται να χειροτερεύσει σταδιακά το 2024, με υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Τα στοιχεία της ΕΚΤ επιβεβαίωσαν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2023 σε συνολικό ποσό 341 δισ. ευρώ, με μείωση 0,9% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις στις επιδόσεις μεταξύ χωρών με διαφορετικά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ειδικότερα, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 24,7% σε ετήσια βάση για το 9μηνο του 2023, ενώ υπήρξε αύξηση σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που έχουν χαμηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα