Ο Brexit απειλεί τη Μεγάλη Βρετανία με διεθνή παραγκωνισμό

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να παρακμάσει στη διεθνή σκηνή λόγω του Brexit, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, Λόρδο Peter Ricketts. Ο Λόρδος Ricketts επικροτεί τη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από εντάσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Brexit.

Ωστόσο, ο Brexit απειλεί τη Μεγάλη Βρετανία με παραμερισμό σε μεγάλα διεθνή ζητήματα. Η συμφωνία “Windsor” για τη Βόρεια Ιρλανδία έθεσε αυστηρούς κανόνες ανταλλαγής αγαθών μεταξύ της Μ. Βρετανίας και της Ιρλανδίας, με αποτέλεσμα να αποκατασταθεί η διπλωματική σχέση ανάμεσά τους. Εάν η συμφωνία αποτύχει να λύσει τα εναπομείναντα προβλήματα, η Μ. Βρετανία θα δυσκολευτεί να διατηρήσει τη φωνή της σε έναν κόσμο όπου επικρατεί ανταγωνισμός μεταξύ μεγάλων δυνάμεων όπως η ΕΕ, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Απώλεια διεθνούς επιρροής

Ο Brexit κινδυνεύει να απομονώσει τη Μεγάλη Βρετανία και από άλλα διεθνή θέματα. Η Μ. Βρετανία θα χάσει την επιρροή της στη δημιουργία διεθνών προτύπων και στην καθορισμό πολιτικών σε θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι νέες τεχνολογίες. Η Μ. Βρετανία θα παραμεριστεί στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή, με αποτέλεσμα να δυσκολευτεί να επηρεάσει τις συζητήσεις που αφορούν τη διεθνή ασφάλεια και τις εξωτερικές υποθέσεις.

δειτε ακομα

δειτε ακομα