Η ανάγνωση βιβλίων κοινά με τους γονείς βοηθά στη μάθηση των παιδιών – Απλές συμβουλές και οδηγίες

Διάβασμα βιβλίων με τους γονείς φαίνεται να έχει σημαντικά οφέλη για την εκμάθηση των παιδιών. Σε αυτήν τη διαδικασία, οι γονείς και τα παιδιά διαβάζουν μαζί, με τον γονέα να θέτει ερωτήματα και να ενθαρρύνει το παιδί να σχολιάζει. Τα παιδιά καλούνται να εκφράζουν απορίες και να κάνουν ερωτήσεις. Τέλος, οι εικόνες και οι παραστάσεις του βιβλίου ενισχύουν την εμπειρία αυτή και η αλληλεπίδραση της οικογένειας δημιουργεί ένα ευνοϊκό μαθησιακό περιβάλλον.

Ο καθηγητής του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Γρηγοριάδης, υπογραμμίζει τη σημασία της διαδικασίας ως μια ενεργητική ανάγνωση με ανοιχτές ερωτήσεις που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή του παιδιού.

Κάθε στιγμή μια ευκαιρία για μάθηση

Εκτός από την ανάγνωση, ο καθηγητής τονίζει ότι οι καθημερινές δραστηριότητες του οικογενειακού περιβάλλοντος μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία για εκμάθηση, αναπτύξει και ανάπτυξη των παιδιών, όπως η ταξινόμηση των προϊόντων κατά την επιστροφή από τα ψώνια, η φροντίδα των κατοικιδίων και οι συζητήσεις που προκύπτουν στην καθημερινότητα. Το παιχνίδι, οι δραστηριότητες αναψυχής και η σωστή χρήση της τεχνολογίας είναι επίσης σημαντικά παράγοντες για την ενίσχυση του μαθησιακού περιβάλλοντος.

Έμφαση στην ποιότητα των αλληλεπιδράσεων

Εκτός από τις δραστηριότητες, η ποιότητα των οικογενειακών αλληλεπιδράσεων είναι κρίσιμη, καθώς οι θετικές συναισθηματικές διαδικασίες μπορούν να ενισχύσουν την επιθυμία των παιδιών για μάθηση και ανάπτυξη.

Η έλλειψη χρόνου το μεγαλύτερο πρόβλημα των γονέων

Η έλλειψη χρόνου αναδεικνύεται ως η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι γονείς στη δημιουργία του μαθησιακού περιβάλλοντος, ωστόσο ακόμα και μια μικρή χρονική δέσμευση στην οικογένεια μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη των παιδιών.

vivlio

δειτε ακομα

δειτε ακομα