Υδροστρόβιλος παρατηρείται σε παραλία στην Εύβοια

Το εντυπωσιακό φαινόμενο ενός υδροστρόβιλου που σχηματίστηκε στην παραλία του λιμανιού της Κύμης χθες, καταγράφηκε σε φωτογραφία. Ένα μεγάλο μαύρο σύννεφο ξεπροβάλλει από τη θάλασσα, συνδυάζοντας με τον ολόγκριζο ουρανό, καθώς ο υδροστρόβιλος ανεβαίνει και αρχίζει να στροβιλίζεται.

Ο υδροστρόβιλος καταγράφεται συχνά σε παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Παρατηρείται τις ζεστές μέρες με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία, όταν η θερμοκρασία της θάλασσας διαφέρει από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Αν και πιο αδύναμος από τους ανεμοστρόβιλους, ο υδροστρόβιλος έχει ταχύτητα ανέμων άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα. Παρατηρείται περισσότερο κοντά στους τροπικούς κάπου στη μέση γεωγραφική πλάτη και η εμφάνισή του συνδέεται κυρίως με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ένας ανεμοστρόβιλος δημιουργείται πάνω από την ξηρά και είναι μια κατακόρυφη στήλη αέρα που περιστρέφεται και επεκτείνεται από τη βάση των νεφών μιας καταιγίδας προς το έδαφος. Όταν ένας ανεμοστρόβιλος εμφανίζεται πάνω από τη θάλασσα, ονομάζεται υδροστρόβιλος, ενώ μικρότεροι στρόβιλοι μπορούν να εμφανιστούν πάνω από ερημικές περιοχές ή επίπεδες εκτάσεις που καλύπτονται από χώμα και λέγονται σκονοδιάβολοι.

δειτε ακομα

δειτε ακομα