Οι Τουρκοκύπριοι στηρίζουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Πριν από την έναρξη των εκλογών στην Τουρκία, περισσότεροι και περισσότεροι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι ανασύρουν τα χρήματά τους από τις τουρκικές τράπεζες, ανησυχώντας για μια ενδεχόμενη νίκη του Ερντογάν. Στον πρώτο γύρο ψήφισαν υπέρ του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Οι επόμενες εκλογές αναμένεται να δείξουν μια «νέα νίκη» του Κεμάλ Κιλίντσντάρογλου έναντι του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι κάλπες διεξήχθησαν στα κατεχόμενα και δικαίωμα ψήφου είχαν πάνω από 140.000 Τούρκους και Τουρκοκυπρίους. Η νίκη του Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου στις κάλπες της κατεχόμενης περιοχής είναι πολύ πιθανή, αφού στον πρώτο γύρο έλαβε ποσοστό 54,16% έναντι του 38,55% που έλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν.

kilintsaroglou tourkia aftodioikisi 768x485 1

Βάσει των δεδομένων, ακόμη και αν ο Ταγίπ Ερντογάν καταφέρει να απορροφήσει στο σύνολο τους πρώτους ψηφοφόρους του Σινάν Ογάν και του Μουχαρέμ Ιντζέ (3,9% – 3,44%), το ποσοστό του στον δεύτερο γύρο δεν θα είναι αρκετά υψηλό για να ξεπεράσει τον Κιλιτσντάρογλου.

Οι παρατηρητές της πολιτικής σκηνής της τουρκοκυπριακής κοινότητας αναφέρουν ότι η ψήφος για τον ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτευσης αποτελεί άλλο ένα σημάδι απόρριψης του πολιτικού ισλάμ που επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια στην κοσμική τουρκοκυπριακή κοινότητα από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Οι ψηφοφόροι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι κυρίως τουρκοκύπριοι με διπλή υπηκοότητα, Τούρκοι που έχουν ενσωματωθεί στον κοσμικό τρόπο ζωής της τουρκοκυπριακής κοινότητας και φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια των κατεχομένων.

Ταυτόχρονα, έντονη ανησυχία επικρατεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές και τις επιπτώσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων στην οικονομία τους. Ήδη, ολοένα και περισσότεροι Τουρκοκύπριοι αποσύρουν τα χρήματά τους από τοπικές τράπεζες λόγω των φόβων τους για μια ενδεχόμενη πολιτική ελέγχου των κεφαλαίων σε περίπτωση νίκης του Ερντογάν. Άλλοι εμπιστεύονται ακόμη το τραπεζικό σύστημα του βορρά, αλλά μετατρέπουν τις καταθέσεις τους σε ξένο νόμισμα, επιφέροντας συνεπακόλουθα πτώση του τοπικού νομίσματος.

δειτε ακομα

δειτε ακομα