«Καυτά κορίτσια» με εντερικές διαταραχές – Ένα φαινόμενο που δεν είναι τόσο αστείο

Το hashtag «καυτά κορίτσια με εντερικές διαταραχές» (#hotgirlshaveibs) έχει κατακλύσει τα social media και ως pattern έχει απασχολήσει πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης. Πολλοί, μεταξύ αυτών και οι ίδιες οι νεαρές γυναίκες που παρουσιάζουν εντερικές διαταραχές (IBS), αστειεύονται με το φαινόμενο, θέλοντας να δείξουν πως δεν διστάζουν να μιλούν για τέτοια θέματα, που μέχρι σήμερα ήταν ταμπού.

Η πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο «αστεία», καθώς φαίνεται πως το φούσκωμα, η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, τα αέρια και ο πόνος στο στομάχι των «καυτών κοριτσιών» συνδέονται με διατροφικές διαταραχές.

Ερευνητές και ειδικοί των διατροφικών διαταραχών υπογραμμίζουν πως η διατροφική κουλτούρα, που ενθαρρύνεται από της τάσης της μόδας και τα πρότυπα ομορφιάς, θα μπορούσε να είναι η αιτία πολλών γαστρεντερικών προβλημάτων.

Αυτό ισχύει για κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα εάν έχει διαγνωστεί με διατροφική διαταραχή ή όχι. Ως διατροφική διαταραχή λογίζεται οποιαδήποτε συμπεριφορά που αποκλίνει την «φυσιολογική διατροφή» και ακολουθεί αυστηρούς εξουθενωτικούς κανόνες για τον έλεγχο του βάρους και το σωματότυπου. Δεν χρειάζεται λοιπόν κάποιος να διαγνωστεί με διατροφική διαταραχή για να σημαίνει πως ακολουθεί μια διαταραγμένη η διατροφή. Και επίσης δεν χρειάζεται κάποιος να εμφανίζει ακραίες συμπεριφορές προκειμένου οι διατροφικές συνήθειες να επηρεάσουν τη γαστρεντερική του υγεία.

Η έρευνα δείχνει ότι μεταξύ 42% και 98% των ασθενών σε μονάδες θεραπείας διατροφικών διαταραχών έχουν γαστρεντερικά προβλήματα. Ειδικοί που μίλησαν στο Insider, υπογραμμίζουν πως τα πιο συνηθισμένα στομαχικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με διατροφικές διαταραχές είναι η δυσπεψία (η οποία είναι δυσφορία μετά από φαγητό με τη μορφή πόνου ή μη φυσιολογικής αίσθησης πληρότητας), φούσκωμα και διάταση, πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και δυσκοιλιότητα.

Ο περιορισμός της διατροφής, οι προσπάθειες για κάθαρση μετά από φαγητό, ο εμετός για απώλεια βάρους και η κατάχρηση καθαρτικών, δημιουργούν προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα και αλλάζουν τα είδη και τις διαδικασίες των βακτηρίων στο έντερο που βοηθούν στην πέψη των τροφών. Ακόμα και εάν ένα άτομο επαναφέρει ορισμένες τροφές, το σώμα μπορεί να δυσκολευτεί να τις αφομοιώσει, κάτι που μπορεί στη συνέχεια να εκδηλωθεί ως στομαχική διαταραχή.

Οι διατροφικές διαταραχές μετατρέπουν το έντερο σε «έρημο». Προφανώς, δεν έχουν όλες οι γυναίκες με στομαχικά προβλήματα διατροφικές διαταραχές. Μάλιστα οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν γαστρεντερικά προβλήματα από τους άνδρες λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων εξαιτίας της εμμήνου ρύσεως και των γυναικολογικών προβλημάτων, όπως η ενδομητρίωση. Κάποιο φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και δυσφορία είναι φυσιολογικά, ειδικά κατά την εμμηνόρροια, και επομένως δεν θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία όλα τα στομαχικά προβλήματα.

Αλλά υπάρχει ένα φάσμα «διατροφικής διαταραχής» που μπορεί να επηρεάσει την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, υπογραμμίζουν ειδικοί επιστήμονες στο Insider. Σημειώνουν δε πως παρότι τα καθαρτικά και ο εμετός ακούγονται ιδιαίτερα επιβλαβή, οι άνθρωποι που περιορίζουν σημαντικά τις θερμίδες τους είναι στην πραγματικότητα πιο πιθανό να έχουν γαστρεντερικά προβλήματα. Αυτό που ισοδυναμεί με «σημαντικό περιορισμό» διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά σε ένα γενικό πλαίσιο αφορά στη διατροφή με τόσο λίγες θερμίδες, που το σώμα έχει ασυνήθιστα χαμηλό δείκτη μάζα σώματος.

Aυτή η τάση είναι αρκετά συνηθισμένη σε γυναίκες και κορίτσια, επειδή είναι πιο πιθανό να κάνουν δίαιτα για να προσπαθήσουν να επιτύχουν ένα συγκεκριμένο βάρος ή σωματότυπο. Και τα «καυτά κορίτσια» είναι πιο πιθανό να έχουν στομαχικά προβλήματα επειδή είναι «καυτά» και «κορίτσια», υπογραμμίζουν οι ειδικοί, σημειώνοντας τους κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο.

Υπάρχει ένα λεπτό όριο μεταξύ της ανησυχίας για την εμφάνιση και της υγείας – ευεξίας. Ορισμένοι άνθρωποι ακολουθούν δίαιτες που φαίνονται να είναι υγιεινές, επειδή περιλαμβάνουν μόνο «καλές» τροφές, αλλά στην πραγματικότητα είναι απίστευτα περιορισμένες σε ποικιλία. Στο όνομα της μόδας για «καθαρή διατροφή» ένα άτομο μπορεί να αφαιρέσει ολόκληρη ομάδα τροφίμων και αυτό δεν θα πρέπει να «κανονικοποιείται».

δειτε ακομα

δειτε ακομα